Rehabilitovan knez Pavle

Viši sud u Beogradu rehabilitovao kneza Pavla Karađorđevića, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije. Poništena odluka kojim je 1945. proglašen zločincem.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

23:32

Default images

"Novosti" pišu da je rešenjem o rehabilitaciji, na 15 kucanih strana, koje je potpisala sudija Vesna Dželetović Cucić, poništena odluka Državne komisije iz septembra 1945. godine kojom je knez Pavle proglašen zločincem. Ovim rešenjem, koje je u sredu dostavljeno advokatu, poništene su i sve pravne posledice navedene odluke, uključujući i kazna konfiskacije imovine.

Komunističke vlasti teretile su namesnika da je „po preuzimanju vlasti pogazio Ustav. Da je uzeo celokupnu vlast u svoje ruke i ignorisao narodne predstavnike“. Optužen je „za zaključivanje Trojnog pakta, čime je doprineo agresivnom ratu sila osovine“. Na dušu mu je stavljeno da je „bio zadojen neodoljivom mržnjom prema SSSR“. Advokatica princeze Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla, koja je, pre tri i po godine podnela zahtev za rehabilitaciju oca - Dušanka Subotić Homen, kaže za "Novosti" da je odbrana i pismenim dokazima potvrdila da potpisivanju Trojnog pakta knez Pavle nije prisustvovao. “A nije mogao ni da bude osuđen po zakonu koji je važio u vreme za koje su mu pripisana dela. Niti je mogao iz izgnanstva da čini zločine koji su mu stavljeni na teret.“

“Knez Pavle je odlukom iz 1945. godine proglašen zločincem iz ideološko-političkih razloga”, kaže Dušanka Subotić Homen.

“Upravo ova rehabilitacija, ne samo da govori o promenama koje se svakodnevno kod nas dešavaju, nego i o ispravkama tako teških nepravdi, kao što je ova. I kao što je bila učinjena prema Slobodanu Jovanoviću. Smatram da ovo rešenje ima i istorijski značaj. Jer, kada se budu otvorile sve arhive koje su danas još zatvorene, srpski narod će dobiti saznanja do kojih čak, ni u ovom času ne može da dođe. Ovo je samo još jedan prilog ispravci istorije koju smo učili. I o kojoj nismo ništa znali do današnjih dana”, kaže Subotić Homenova.

Sagovornica "Novosti", na primeru ovog slučaja, posebno ukazaje na retroaktivnu primenu propisa.

“Deklaracije i propisi, primenjeni na kažnjavanje kneza Pavla, objavljeni su pet godina posle njegovog proterivanja. A jedno od ustavnih načela je da nema retroaktivnosti u primeni propisa. Takođe, po tada važećem Ustavu Srbije u Kraljevini Jugoslaviji, knez Pavle, kao jedan od namesnika nije imao pravo da potpisuje, niti zaključuje Trojni pakt. To je 25.3.1941. godine učinio predsednik Vlade, Dragiša Cvetković”, rekla je za "Novosti" Dušanka Subotić Homen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: