Ko će brinuti o dečaku iz Batutove?

Četvorogodišnji dečak, koji je preživeo pad s prozora samačkog hotela u Batutovoj, oporavlja se u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

16:14

Default images

Odatle bi trebalo da bude upućen na kućno lečenje.

"Dete je dobro, stabilno, nije životno ugrožen, prelomi ruku i nogu se adekvatno tretiraju. Nakon tri nedelje će skinuti gips sa ruku, a sa nogu za šest, iza čega sledi rehabilitacija", kazao je Marko Vidosavljević sa Univerzitetske dečje klinike.

Prema rečima lekara, dečak mora da leži i da se odmara.

"Smešten je u sobu sa više dece sa kojom lepo komunicira", kazao je lekar klinike u kojoj je dečak na lečenju.

O sudbini dečaka odlučiće Centar za socijalni rad, a brigu o dečaku žele da preuzmu njegovi bliski rođaci.

Nedelju dana posle tragedije u kojoj su njegovi roditelji izgubili život, mališan se oporavlja i, kako nezvanično saznajemo, mogao bi za desetak dana da izađe iz bolnice. Gde će i kod koga posle, odlučiće Centar za socijalni rad, koji je u slučaj uključen od samog početka.

"Uspostavljamo kontakt sa srodnicima po očevoj liniji i upravo danas se odvija razgovor s jednim srodnikom u cilju preispitivanja njegove spremnosti i motivacije za dalje planiranje starateljstva nad tim dečakom", kazala je Marina Glišović iz Centra za socijalni rad opštine Zvezdara.

U slučaju kada dete ostane bez oba roditelja, o njemu je dužna da se stara država i to sve do punoletstva, čak i ako bliski srodnici postanu staratelji. Porodični zakon, ali i novi Zakon o pravima deteta, o čijem nacrtu se raspravlja, detaljno uređuju život ovih mališana, kako bi im se omogućilo što srećnije detinjstvo.

"Ono što naš zakon predviđa jeste da se to dete stavi pod starateljstvo na odgovarajući način i da se pre svega u krugu njegovih najbližih srodnika izvrši neka vrsta ispitivanja da se prosto sa njima proceni, ko bi se na najbolji mogući način mogao starati o interesima tog deteta, ispred te porodice, jer pravo deteta na porodicu ne znači samo pravo deteta na roditelje", objašnjava Nevenka Žegarac, članica Radne grupe za izradu Zakona o pravima deteta.

Ukoliko nema nikoga ko bi mogao da preuzme brigu o detetu, obezbeđuje mu se porodični smeštaj ili usvojenje, a u slučajevima kada bliži srodnici žele, ali nemaju mogućnosti da izdržavaju dete, u pomoć bi takođe trebalo da priskoči država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: