Da se ne lažemo, Kosovo uslov za EU

Ivica Dačić izjavio da Srbija ni u martu neće učiniti značajan iskorak ka dobijanju kandidature za EU jer je za to uslov priznavanje nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2011.

11:53

Default images

"Više da se ne lažemo i da ne pričamo bajke. To se traži", rekao je zamenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova novinarima nakon skupa o ljudskoj bezbednosti u organizaciji Centra za bezbednosne studije.

Dačić je ocenio da je predsednik Srbije Boris Tadić mogao sada da dobije kandidaturu samo da je prihvatio da se Kosovo na regionalnim skupovima ne predstavlja u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ali da je dobro što to nije prihvatio. On je optužio međunarodnu zajednicu da je izneverila očekivanja građana i ocenio da je 2000. od njih samo traženo da se sa vlasti skloni Slobodan Milošević i da tada niko nije pominjao nezavisnost Kosova.

"Tada niko nije spominjao pitanje nezavisnosti Kosova, a 11 godina kasnije mi ne možemo da dobijemo ni kandidaturu. Koga sada treba da
smenimo ili da pošaljemo u Hag", rekao je Dačić i dodao da nije fer da Srbija ne dobije kandidaturu i pored svega što je uradila.

On je podsetio da je Srbija smenila Slobodana Miloševića, završila saradnju s Haškim tribunalom, usvojila Rezoluciju o Srebrenici, Statut Vojvodine i uputila izvinjenje svim narodima u okruženju, te da nije realno da posle svega toga ne može da dobije čak ni status kanidata za EU.

"Ako EU ne želi dalje proširenje, neka onda tako kaže", rekao je Dačić i dodao da je za nastavak evropskih integracija, ali je isto tako i za očuvanje nacionalnih interesa i dostojanstva.

Đukić Dejanovićeva: Traži se da se ne koči Kosovo

Upitana da prokomentariše izjavu zamenika premijera Srbije Ivice Dačića, koji je predsednik SPS-a, da je uslov za dobijanje statusa kandidata za EU priznanje Kosova, predsednica Skupštine Srbije i članica iste partije, Slavica Đukić Dejanović je rekla da se od Srbije
traži da "Kosovo ne koči na daljem putu ulaska u Evropu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

360 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: