Pokretna crkva za 12 000 evra

Otac i sin iz Gadžinog Hana napravili su montažnu crkvu koja se, cela, kamionom može transportovati do trajne lokacije i početi da radi za samo jedan sat.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.12.2011.

16:35

Default images

Objekat ima 13 kvadrata, u crkvu staje petnaestak ljudi, a najjeftiniji model košta 12 000 evra.

Prva reakcija onih koji čuju da postoji crkva koja se može preneti, jeste neverica. Bar dok je prvi put ne vide. Onda nastupa oduševljenje. kažu tvorci nesvakidašnje bogomolje Svetislav Mančić i njegov sin Goran iz Gadžinog Hana, koji se obradom kamena bave decenijama.

"Videli smo ih u Grčkoj i razgovarali sa potencijalnim kupcima koji bi želeli da tako nešto imaju u svom poslovnom prostoru. Ideja patrijarha da se sa Vojskom potpiše ugovor o bogosluženju dala je nama ideju za razmišljanje da možemo to da ponudimo kasarnama", kaže Svetislav Mančić.

Montažna crkva, može se reći,"za poneti" visoka četiri i po metra i teška oko pet tona može se postaviti u krugu bolnica, domova za stare, ispred restorana koji organizuju venčanja, pa i u dvorištima kuća.

"Svaka crkva se gradi i zida. Da li će da se zida tu gde će da stoji, ili se donese - samo je po tome neobična", kaže Mančić mlađi.

Tvorci pokretne crkve kažu da je ona napravljena po hrišćanskim kanonima tako da se mogu obaviti sva bogosluženja i obredi. Očekuje se i blagoslov iz Eparhije niške.

"Njena namena bi mogla da bude u neke izuzetne svrhe. Dakle, nikako ne bi trebalo pribegavati tome sve češće i da one zamene tradiciju. Uvek pravoslavni hrišćanin mora da ima na umu da je crkva dom božji", kaže protođakon Igor Davidović iz kabineta episkopa niškog.

Minijaturna crkva je potpuno opremljena - ima zvonik, ikone, mozaik. Za kupovinu već ima interesenata u Srbiji, a Mančići kažu da bi ubrzo mogao da se razvije i izvoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: