Jovo Kapičić na kućnom lečenju

Narodni heroj i general UDB-e Jovo Kapičić (92), koji je napadnut posle podne u centru Beograda, pušten je na kućno lečenje nakon pregleda u Urgentnom centru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.12.2011.

16:43

Default images

Prema rečima portparola Kliničkog centra Draga Jovanovića, Kapičić je pregledan na ORL odeljenju i ima blaže povrede glave, nosa i ortopedske povrede, a na svoju inicijativu nije zadržan na lečenju, već je otišao kući.

Jovo Kapičić, nekadašnji general Udbe, napadnut je oko 15 sati na uglu ulica Stanoja Glavaša i Cvijićeve.

Kapičića je s leđa napao nepoznati čovek, koji ga je udario u glavu. Nakon što je nekoliko trenutaka ležao onesvešćen, Kapičića su dva prolaznika dopratila do stana, posle čega je lekarsku pomoć potražio u Urgentnom centru.

Jovo Kapičić koji je u poslednjih godinu dana ponovo došao u žižu javnosti nakon što se pojavio na glavnom odboru LDPa i nakon što je objavljena knjiga njegovih ispovesti o Golom otoku, čiji je bio upravnik, misli da su razlozi napada na njega isključivo istorijski i politički.

Kapičić je kazao da misli da su razlozi napada isključivo istorijski i politički budući da važi kao "Crnogorac, kao organizator Golog otoka i tvorac hapšenja Draže Mihajlovića".

"Goli otok je poznata stvar, to nije moje delo", rekao je za B92 Kapičić i dodao da je samo branio zemlju od njenih neprijatelja.

Sin Jove Kapičića, bivši košarkaš Dragan Kapičić, je dodao da njegov otac nije opljačkan i da je slučaj prijavljen policiji, koja traga za nepoznatim počiniocem.

Jovo Kapičić je narodni heroj, nekada visoki funkcioner Saveza komunista, general Udbe i upravnik Golog otoka - logora političkih neistomišljenika i protivnika Josipa Broza Tita. Takođe je rukovodio operacijama hapšenja generala kraljevske vojske Draže Mihailovića 1946. godine.

O svemu tome govorio je pre godinu i po u emisiji B92 Intervju sa Jugoslavom Ćosićem.

Ravnogorci i NVO i LDP osudili napad

Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i nekoliko nevladinih organizacija najoštrije su osudile fizički napad na Kapičića i zatražili od policijskih organa da što pre otkriju napadače, a od pravosudnih da ih primereno kazne.

"Za vreme tragičnog građanskog rata Jovo Kapičić i njegov partizanski pokret bili su protivnici Ravnogorskog pokreta, ali ideološke razlike i sukobi ne mogu danas biti razlog za ugrožavanje bilo čijeg života, pa ni generala Kapicćića", izjavio je predsednik te asocijacije i narodni poslanik SPO Aleksandar Čotrić, navodi se u saopštenju.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CKZD) i Fond Biljana Kovačević Vučo zatražili su od nadležnih organa da hitno otkriju i procesuiraju odgovorne za napad na penzionisanog generala JNA Jovu Kapičića.

"Šokirani smo vešću o fizičkom napadu u sred dana na Jovana Kapičića, čoveka zašlog u desetu deceniju života, koji je ponovo postao 'javna ličnost' kada je o svojoj biografiji i opredeljenjima progovorio otvoreno i bez licemernog ulepšavanja", navodi se u saopštenju tih organizacija.

Dodaje se da je ulično i svako drugo nasilje posledica ideološke konfuzije i revizionističke klime, "kojima najviše doprinose mediji i upravo oni akteri javne scene koji bi morali da profilišu civilizacijske vrednosti na kojima počiva današnja Evropa".

"Atmosfera netrpeljivosti, koja se umesto toga generiše, daje praktično 'za pravo' svakome da se i fizički obračunava sa ljudima koji misle, postupaju i govore kao autonomne ličnosti i drugačije od trendova koji dominiraju u društvu", navodi se u saopštenju tih organizacija.

Napad na Kapičića osudio je LDP ocenivši taj čin kao najobičniji kukavičluk, ali i upozorio da samovlašće i brutalni vandalizam ne smeju postati način života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

250 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: