Bez statusa-i šteta moralne prirode

Dobijanje statusa kandidata sa nestrpljenjem se čekalo i u kancelariji Vojvodine u Briselu, otvorenoj pre dva meseca, sa zadatkom da lobira u zemljama EU.

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2011.

23:10

Default images

Koliko je Vojvodina dobila otvaranjem predstavništva u Briselu, a koliko je izgubila time što Srbija nije dobila status kandidata?

Da li se i nakon odlaganja kandidature može tvrditi da će kancelarija Vojvodine u Briselu za jedan uložen evro vratiti u budžet deset puta više? Čekanje košta, ali je od presudne važnosti da se iskoristi sledeća prilika.

"Nije svejedno da li ćemo mi kandidaturu dobiti u martu ili možda krajem naredne godine. Ali mislim da je jako važno da to bude mart, zbog same činjenice da želimo da republika Srbija uđe u naredni budžet Evropske unije kao zemlja kandidat. Sa druge strane, kapitalno je važno za nas da krenemo sa korišćenjem fondova za ruralni razvoj", rekao je Predrag Novikov, šef kancelarije Vojvodine u Briselu.

Vojvodini je odobreno već oko 170 projekata koji se implementiraju u ovoj godini, a njihova vrednost je preko 40 miliona evra. To znači da pokrajina iz evropskih fondova koristi oko 96 odsto sredstava koja su na raspolaganju. Naravno, status kandidata bi otvorio vrata novih fondova i investitora, ali 9. decembar nije doneo kraj sveta.

"Ne smemo sada da stanemo i da posustanemo. Mislim da ovo jeste samo neka pauza i nešto što nam je na momenat prekinulo zalet i zamah koji smo imali, ali to ne sme biti opravdanje da zaustavimo sve započete procese koji nas vode u Evropsku uniju", rekla je Maja Sedlarević, predsednica odbora za evropske integracije Skupštine Vojvodine.

Prema rečima stručnjaka, kancelarija Vojvodine u Briselu neće previše izgubiti za nekoliko meseci, ali će neminovno pretrpeti štetu moralne prirode.

"Zemlja koja nije dobra za status kandidata nije dobra ni za investitore. A jedna od najvažnijih uloga ove kancelarije jeste privlačenje investicija u Vojvodinu i ona treba da bude logstika našim firmama, gradovima i opštinama koje žele da konkurišu i da pronađu partnere u Evropskoj uniji", kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Zajednički zaključak onih koji Srbiju vide isključivo u Evropskoj uniji jeste da bitka za svaki evropski dinar, odnosno evro, ne sme biti zaustavljena. Takođe, dok smo na čekanju, potrebno je edukovati predstavnike lokalnih zajednica, kako bi svaka opština mogla da iskoristi sve što nude fondovi Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: