Delevićeva: Ne odustajemo od EU

Milica Delević izjavila je da današnja odluka Evropskog saveta o kandidaturi Srbije nije nešto zbog čega bi Srbija trebalo da prekine svoj evropski put.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.12.2011.

19:06

Default images

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije je rekla da je evropska budućnost Srbije cilj koji dele Srbija i članice Evropske unije.

"Pre nego što proglasimo da treba da se predomislimo ili da nismo uspeli mislim da treba da se setimo svega što je urađeno prethodnih godina i da se zapitamo da li te i takve ocene znače da treba da pozovemo optužene za ratne zločine da se vrate kući pre nego što se odgovornost za zločine utvrdi, da vratimo blanko ostavke i da nekim drugim načinima osim dijalogom rešavamo probleme na Kosovu", rekla je Delevićeva.

Govoreći o očekivanjima za februar, kada će biti doneta odluka o statusu kandidata, ona je istakla da je Srbija prethodnih godinu dana učinila mnogo na reformama i rešavanju otvorenih pitanja i da je u ovom trenutku najvažnije da se takav trend i tempo nastave.

"To će, kao što je bio slučaj i u prošlosti, uvek biti prepoznato i podržano konsenzusom unutar Evropske unije", ocenila je Delevićeva.

U osvrtu na današnju odluku Evropskog saveta Delevićeva je rekla da se ne može prenebregnuti da je, s jedne strane primećen veliki napredak Srbije, a s druge da članice EU smatraju da posao nije završen.

Na pitanje šta očekuje u dijalogu o Kosovu ona je rekla da je pozitivna poruka predsednika Srbije Borisa Tadića da će pregovarački proces biti nastavljen, jer "problem Kosova niti potreba da se on rešava nisu proistekli iz procesa evropskih integracija".

"Taj problem treba što pre rešavati, jer ćemo imati više vremena za ostale probleme", zaključila je Delevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: