Premalo dogovoreno sa Kosovom za EU

Lideri Evropske unije dodeliće Srbiji status kandidata u martu 2012. uz uslov da budu ubrzani razgovori s Kosovom, prenosi danas internet portal EU observer.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

10:32

Default images

Taj portal navodi i da će pregovori s Crnom Gorom o pristupanju Uniji početi u junu u zavisnosti od suzbijanja korupcije i kriminala.

"S ciljem da se Srbiji dodeli status zemlje kandidata do marta 2012", lideri EU će tražiti više napretka u razgovorima Beograda i Prištine, piše u nacrtu zaključaka današnjeg samita, u koji je EU observer imao uvid.

Nemačka uz podršku Austrije, Danske, Finske i Velike Britanije kaže da je premalo dogovoreno s Kosovom i previše kasno pošto su kosovski Srbi ranili vojnike Austrije i Nemačke u okviru snaga NATO-a na Kosovo prošle nedelje.

U nacrtu zaključaka navode se još tri "ako" - sprovođenje sporazuma o carinama "s dobrom voljom", "inkluzivna regionalna saradnja" i dozvoljavanje pripadnicima EU i NATO da "sprovode svoj mandat" na severu Kosova.

Ta tri uslova, ocenjuje EU observer, ukazuju da ni mart kao datum dodeljivanja statusa Srbiji nije siguran.

"To se neće desiti ako počnu opet da pucaju na nemačke vojnike", rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

Portal ocenjuje da je mart kao datum važan zato što su pred predsednikom Srbije Borisom Tadićem, kako se navodi u tekstu:
"najvećim saveznikom EU u Beograd", parlamentarni izbori u maju.

Portal podseća da je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ranije ove nedelje rekao da Srbija treba da dobije status kandidata do kraja godine, ali se i navodi da su visoki zvaničnici Alijanse na istom brifingu u Briselu rekli da ne veruju da Srbija ne kontroliše ekstremiste na severu Kosova.

"Pozdravljamo poziv predsednika Tadića Srbima da sklone blokade i želimo da se to desi. Srbija još ima veze u ovom delu sveta, cenili bismo pomoć u uspostavljanju slobode kretanja", rekli su zvaničnici.

U nacrtu samita se navodi da će pristupni pregovori s Crnom Gorom početi u junu 2012. godine.

Lideri EU naveli su da Podgorica još treba da se radi na suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: