Kandidatura, ipak, tek u martu

Evropski savet odlučio jutros da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU u martu 2012. pod uslovom da ostvari dalji napredak u dijalogu s Prištinom.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 08.12.2011.

20:22

Default images

Srbija, takođe, treba da pomogne da se omogući slobodno kretanje Euleksu i Kforu, potvrđeno je Tanjugu iz diplomatskih izvora.

Istovremeno, rešeno je da bi Crna Gora mogla da dobije datum za početak pregovora o pristupanju u EU u junu naredne godine, takođe pod nizom uslova.

Sastanak Saveta, koji je trajao preko 10 sati, završen je u petak u zoru. Predsednik saveta Herman van Rompej rekao je na konferenciji za štampu da je ceo tok prvog dela sesije bio posvećen krizi u evrozoni, a da će se o proširenju raspravljati tek kasnije tokom dana.

Međutim, prema nacrtu zaključaka dostavljenom Tanjugu, a koji su potvrdili diplomatski izvori, Savet je već doneo odluke o pitanjima vezanim za proširenje, a njihovo zvanično objavljivanje očekuje se u petak po podne.

Prema dokumentu dostavljenom Tanjugu, u tački 16. zaključaka Saveta, Srbija će do marta 2012. dobiti status kandidata ako se Savet do tada uveri da "Srbija pokazuje uverljivu posvećenost i da je postigla napredak u implementaciji dogovora postignutih u dijalogu, uključujući integrisano upravljanje prelazima, da je postigla sporazum o sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji, kao i da aktivno sarađuje u omogućavanju Euleksu i Kforu da vrše svoje mandate".

U istoj tački, Savet konstatuje značajan napredak Srbije u ispunjavanju Kopenhaških političkih kriterijuma, te da je saradnja sa Haškim tribunalom na "potpuno zadovoljavajućem nivou".

Kada je reč o određivanju datuma pregovora za Crnu Goru, u tački 15. istog dokumenta se kaže da bi oni mogli da počnu u junu 2012, kada će Savet preispitati napredak Crne Gore u implementaciji reformi, s posebnim fokusom na vladavinu zakona, poštovanje fundamentalnih prava i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Evropska komisija je zadužena da do tada sačini izveštaj na osnovu kojeg će Savet odlučiti o datumu početka pregovora.
Diplomatski izvor iz misije Nemačke pri EU potvrdio je Tanjugu verodostojnost dokumenta i objasnio da je zvanično objavljivanje odluke odloženo iz protokolarnih razloga.

Sednica Evropskog saveta, koji čine šefovi 27 država i vlada zemalja članica EU, održana je u noći između četvrtka i petka do ranih jutarnjih sati, a nastaviće se posle kratke pauze potpisivanjem pristupnog ugovora sa Hrvatskom.

Šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović rekao je jutros da ne želi da komentariše navode medija o planu Evropske unije da za mart iduće godine odloži odluku o kandidaturi Srbije za prijem u EU, jer Savet EU u Briselu to još nije zvanično saopštio.

"Ne komentarišem navode. Kad budemo čuli da je Savet EU usvojio nacrt u kojem to piše, onda je moguće komentarisati", rekao je Mihajlović agenciji Beta.

Vest o mogućem odlaganju odluke za status kandidata Srbije prenela je i britanska agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

"Lideri EU mogli bi da odlože odluku o davanju statusa zvaničnog kandidata za članstvo u EU u petak, zbog zabrinutosti da Beograd nije učinio dovoljno da popravi bremenite odnose sa Kosovom, kažu EU diplomate", navodi Rojters.

Britanska agencija prenosi izjavu neimenovanog EU diplomate da bi Evropski savet mogao da zaduži ministre da najkasnije do marta potvrde da li je Srbija napredovala.

Drugi diplomata rekao je da je, za sada, najverovatnije da će do marta biti odložena odluka.

Za pozitivnu odluku potreban je pun konsenzus svih članica EU, a da li je on postignut ostaje neizvesno do poslednjeg trenutka.

Bezrezervnu podršku statusu kandidata je, sudeći prema izjavama datim poslednjih dana, dala većina država članica, dok su izvesne rezerve izrazile Austrija i Nemačka.

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je da, sa odlaganjem i dodatnim uslovljavanjima u procesu integracije u EU, raste opasnost od nove nestabilnosti i pretnja da Srbija, a time i zapadni Balkan, još jednom potonu u mrak nacionalizma i netrpeljivosti.

Tadić je u autorskom tekstu za nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" istakao da je članstvo u EU strateško određenje Srbije, kao što bi i za Evropsku uniju od strateške važnosti morala biti evropska orijentacija Srbije.

Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe pozvao je juče vlade zemalja Evropske unije da Srbiji daju status kandidata za prijem u Uniju.
"Srbija je postigla napredak", rekao je Žipe i dodao, "Srbiji moramo dati znake ohrabrenja".

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt ocenio je da "definitivno" postoji šansa da Srbija na sastanku Evropskog saveta dobije status kandidata za članastvo u EU, ukazujući na to da nije sigurno da će se to dogoditi i da postoji "niz pitanja koja još treba rešiti".

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger se dotle ponovo izjasnio za dodelu "probnog" statusa kandidata Srbiji na predstojećem Samitu EU u Briselu.

Špindeleger je u utorak, u obraćanju glavnom odboru austrijskog parlamenta, rekao da bi odluku o konačnoj dodeli statusa kandidata Srbiji trebalo odložiti za mart.

Nemački zvaničnici se nisu oglašavali od kada je pred kraj sastanka Ministarskog saveta EU u nedelju naveče nemački državni sekretar Verner Hojer kratko rekao da je "Srbija na dobrom putu".

Ministri spoljnih poslova EU su na tom sastanku, posle dugotrajnih konsultacija, saopštili da će odluka o statusu kandidata za Srbiju biti doneta na sednici Saveta EU u petak.

Kako je posle sastanka rekao Mikolaj Dovgjelevič, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Poljske, predsedavajuće EU, zaključci sastanka šefova diplomatije EU su bili povoljni.

"Savet je pozdravio mišljenje Evropske komisije po kojem Srbija zaslužuje status kandidata", rekao je Dovgjelevič, ističući da je u donošenju zaključaka uzeta u obzir zadovoljavajuća saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, unutrašnje reforme, kao i aktivna uloga Srbije u pomirenju u regionu.

Komesar za proširenje Štefan File rekao je da zaključci odražavaju stav da se Beograd ozbiljno angažovao u dijalogu s Prištinom.

"U svetlu dosad postignutog napretka koji je Srbija ostvarila i uzimajući u obzir da se Srbija već angažovala u nastavku dijaloga i da u doboj veri brzo napreduje kako bi primenila sporazume, Savet uzima u ozbir pozitivni stav Komisije i preporuku da se Srbiji dodeli status kandidata", kaže se u dokumentu.

Kako je takođe navedeno, Savet očekuje da se "Srbija pozabavi pitanjem regionalne saradnje".

Nemački mediji pišu o kandidaturi Srbije

Srbija može da se nada da će najranije marta 2012. godine biti doneta odluka o njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji (EU), do kada treba da se pokaže da li Beograd stvarno i sprovodi sporazum o zajedničkom upravljanju prelazima između Srbije i Kosova, izveštavaju nemački mediji iz Brisela.

Pozivajući se nacrt završne deklaracije samita EU koji je počeo sinoć u Briselu, mediji prenose navode iz dokumenta prema kojima "pre konačne odluke u martu 2012, Savet ministara treba da još jednom načini izveštaj o situaciji u Srbiji".

Do tada treba da se proveri i potvrdi da Srbija pokazuje i dalje "verodostojan angažman i dalji uspeh" u sprovođenju sporazuma o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima, prenosi agencija DPA.

U nacrtu dokumenta, kako ga tumači nemačka štampa, ukazuje se i da Srbija do marta treba da sklopi ugovor o regionalnoj saradnji kojim bi se Kosovu obezbedilo učešće na regionalnim skupovima.

Pored toga, kako se prenosi, od Srbije se očekuje da do marta "pruži aktivnu pomoć" Kforu i Euleksu.

U nacrtu se ističe, kako prenose nemački mediji, "znatan napredak" Srbije u nastojanju da ispuni preduslove za dobijanje statusa kandidata.

Istaknuta je pre svega "neograničena saradnja" sa Haškim tribunalom, a pozdravljeno i učešće Beograda u dijalogu s Prištinom, prenosi se.

Mediji ističu i da se "pre svega Nemačka izjasnila protiv toga da se Srbiji sada dodeli status kandidata".

"Nema besplatnog ručka"

Boško Jakšić, komentator lista "Politika", ocenjuje za radio B92 da se radi o kompromisnom rešenju, jer se do sada pominjao odgovor "da" ili "ne" kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

“Reč je o jednom srednjem rešenju između jednog tvrdog stava Nemačke i blažeg stava nekih drugih članica. Rekao bih da je to, s jedne strane, potvrda nezadovoljstva onim što Srbija nije učinila, i pod dva, nagoveštaj da će se od danas pa do marta veoma pažljivo posmatrati ono što se u tom dokumentu naziva uverljivom posvešćenošću Beograda daljem napretku dijaloga s Prtištinom, ali i ostvarivanju onoga što je dogovoreno, a još nije ostvareno”, kaže Jakšić.

Prema njegovom mišljenju, lopta je prebačena u beogradsko dvorište, uz poznatu rečenicu “nema besplatnog ručka” .

“Beograd sada treba da pokaže šta zaista može da uradi, koliko želi da uspe u tom dijalogu, koliko će daleko ići, koliko želi da bude konstruktivan i to sada zavisi od srpkih političara", smatra on.

Ipak, Jakšić zaključuje da je velika opasnost da se sada to odlaganje datuma za dobijanje kanididature shvati kao da "ima još vremena" da se učini ono što se traži od nas, jer će se time političari uljuljkati i opet ništa neće uraditi.

Direktan prenos obraćanja predsednika Srbije Borisa Tadića nakon zvanično saopštavanja odluke evrospkog saveta moćićete da gledate ovde:
Watch live video from B92 on www.justin.tv
Upozoravamo vas da bi strim zbog velike posete može biti nedostupan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

568 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: