Jedinstvena Rusija - 238 mandata

Na parlamentarnim izborima u Rusiji pobedila je Jedinstvena Rusija premijera Vladimira Putina, koja je osvojila 238 poslaničkih mandata od ukupno 450.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

18:33

Default images

Komunistička partija osvojila je 92 mandata, Pravedna Rusija 64 mandata, Liberalnodemokratska partija 56 mesta. Ostale partije nisu prošle cenzus od sedam odsto.

U prethodnom sazivu dodnjeg doma ruskog parlamenta, Državne Dume, JR imala je 315 mandata, KPRF 57, Pravedna Rusija 38, a LDPR 40 mesta.

CIK je danas odbila predlog člana komisije iz KPRF-a Kirila Serđukova da razmotri pitanje smene predsednika CIK-a Vladimira Čurova, zbog falsifikovanja izbornih rezultata.

Komisija je danas, takođe, odbila žalbe partije Jabloko, koja nije ušla u Dumu, na kršenje izbornih pravila na oko 500 biračkih mesta. Lider Jabloka Sergej Mitrohin tvrdio je da partija ima podatke o rezultatima koji se razlikuju od podataka CIK-a.

"Mi možemo pošteno i otvoreno da konstatujemo da su nam ukradeni glasovi. Svedoci smo ogromnog broja kršenja izbornih pravila tokom i
posle glasanja", rekao je Mitrohin, pozivajući se na "ogroman broj svedoka u medijima i na internetu".

Lider partije Jabloko zatražio je da se ne priznaju rezultati izbora i da predsednik CIK-a Vladimir Čurov podnese ostavku, ali je Komisija odbila taj predlog.

CIK je trebalo da objavi zvanične rezultate izbora do 19. decembra, a opozicija smatra da je Komisija "požurila" zbog protesta koji su za sutra najavljeni u Moskvi i drugim gradovima Rusije.

Pristalice opozicije okupiće se na demonstracijama sa zahtevom da se ponište izbori i održe novi, optužujući vlast da je falsifikovala izborne rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: