EU: Uslovni datum za CG

Crna Gora je dobila uslovni datum za početak pristupnih pregovora sa EU. Pregovori će biti otvoreni u junu 2012. ukoliko Crna Gora do tada ispuni niz uslova.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

10:03

Default images

Evropski savet odlučio je da bi Crna Gora mogla da dobije datum za početak pregovora o pristupanju u EU tek u junu naredne godine, i to pod nizom uslova.

"Evropski savet pozdravlja pozitivnu ocenu Evropske komisije o dobrom napretku Crne Gore, koja je dostigla generalno zadovoljavajuće rezultate. Sa namerom da u junu 2012. godine otvori pristupne pregovore sa Crnom Gorom, Evropski savet zadužuje sam Savet da oceni napredak Crne Gore u implementaciji reformi - sa fokusom na vladavinu prava i osnovna prava, i posebnim akcentom na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala - kroz izveštaj koji će predstaviti Komisija u prvoj polovini 2012", kaže se u nacrtu zaključaka o Crnoj Gori, a čije delove je izneo predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej na današnjoj konferenciji u Briselu.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je da odluka Saveta Evropske unije o uslovnom datumu početka pregovora sa Crnom Gorom predstavlja potvrdu kvaliteta evropskog puta te zemlje, a postavljeni uslovi obavezu dodatnog zajedničkog delovanja koji će Crnu Goru približiti EU.
Savet EU odlučio je da Crna Gora počne pristupne pregovore sa EU u junu naredne godine ako do tada ispuni kriterijume u vezi sa implementacijom reformi.

"Ostvarenje ovih uslova je u funkciji ukupnog dobra građana i afirmacije crnogorskog društva i države, što inače predstavlja strateški interes i potrebu Crne Gore", kazao je Vujanović Tanjugu.

On je istakao da će Crna Gora nastavkom dobre saradnje sa Evropskom komisijom i svim državama članicama EU obezbediti ostvarenje uslova i početak pregovaračkog procesa.

Vujanović je istakao poštovanje i zahvalnost svim subjektima crnogorskog društva koji su obezbedili da država dobije pozitivan stav EK i današnju odluku Evropskog saveta.

File čestitao Lukšiću

Evropski komesar za proširenje Evropske unije Štefan File čestitao je crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću odluku Evropskog saveta o početku pristupnih pregovora sa Unijom.

Evropski savet je odlučio da pregovori sa Crnom Gorom mogu početi u junu 2012. godine, uz određene uslove.

File je, kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Lukšića pozvao telefonom i uz čestitku mu preneo stav da Crna Gora treba što pre da imenuje glavnog pregovarača i pripremi čitavu pregovaračku strukturu za pristupne pregovore.

File je najavio da će već iduće sedmice u Podgoricu stići generalni direktor za proširenje Stefan Sanino, radi usaglašavanja zajedničkih aktivnosti crnogorske vlade i Evropske unije o pregovaračkom procesu.

Lukšić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Fileu rekao da je današnja odluka Evropskog saveta "zasluga celog crnogorskog društva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: