Pešić: Srbija nije zaslužila status

Loše je za Srbiju to što nije uspela da sada dobije status kandidata za članstvo u EU, ali to je i očekivano jer smo sve dobijali na odloženo, kaže Vesna Pešić.

Izvor: Danas

Petak, 09.12.2011.

23:49

Default images

"I ovog puta smo probali da uhvatimo poslednji trenutak, kao da smo sedeli na ušima i nismo hteli da čujemo šta nam se kaže. Koga ova vlast misli da laže?", kaže Vesna Pešić, samostalna poslanica Narodne skupštine Srbije.

“Svakako da je loše za Srbiju to što nije uspela da ovog decembra dobije kandidatski status. Ali podsećam da smo sve i do sada dobijali na odloženo. Setite se samo SSP-a i Prelaznog trgovinskog sporazuma. I to je odlagano, jer se čekalo da ispunimo uslove. Sve to govori o tome da vlast u Srbiji uvek nekako zabušava na štetu približavanju Evropi. I ovog puta smo probali da uhvatimo poslednji trenutak, kao da smo sedeli na ušima i nismo hteli da čujemo šta nam se kaže. Iskreno, ja sam i očekivala da će i ovog puta biti odloženo. Srbija ide veoma sporo ka EU. Nakon poslednjih izbora bili smo srećni jer smo dobili proevropsku vladu, a ona se prve dve godine ponašala suprotno obećanjima. Isključivo smo slušali o tome koga smo sve sprečili da prizna Kosovo, a onda smo izgubili na Međunarodnom sudu pravde i to je bio kraj. Ali ni tada nismo ništa razumeli, nismo se trgli, nego smo nastavili po starom. Rezultat toga je ovo odlaganje”, kaže Pešićeva.

Ona smatra da je ova vlast odgovorna za ovakav ishod.

“Čekala je, kao nekada Milošević, do poslednjeg momenta, a ni onda nije ništa uradila. Umesto da te mangupe, koji su namerno sabotirali državnu politiku, kazni i razjuri, ona ništa nije uradila. Tadić je kasno pozvao da se napuste i uklone barikade, a zatim ih nije onemogućio. Vlast je prekidala dijalog, a nije bilo ni primene onog što je dogovoreno. Koga ova vlast misli da laže? Uvek je mogla da laže nas, ali ovog puta to nije prošlo, ni kod nas ni napolju. Ona je lagala kosovske Srbe o situaciji i dovela ih u zabludu da barikadama brane Kosovo. Ova i svaka druga vlast mora jednom da nauči da ne sme da laže ni svoje građane ni međunarodnu zajednicu. Jednom kada nauče da ne lažu i da umesto toga rešavaju problem, Srbiji će da krene”, kaže Pešićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: