Dežer: Očekivalo se više od Srbije

Srbiji treba odati priznanje, ali stoji da nije ispunjeno sve što se od nje očekivalo od pozitivnog mišljenja EK do odluke Evropskog saveta, kaže Vensen Dežer.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

22:17

Default images

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji kaže za B92 da je Evropski savet prepoznao napredak Srbije, ali da se očekuje više, pre svega u primeni dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

On je rekao da javnost Srbije nije obmanuta informacijom da je regionalno predstavljanje Prištine bilo presudno da se ne dodeli status kandidada, ali da to nije jedino otvoreno pitanje.

"To nije ni novi uslov, o tome smo govorili poslednje dve godine. Naravno da razgovoramo o regionalnom predstavljanju, ali druge teme su primena dogovora o priznavanju fakultetskih diploma, slobodi kretanja, matičnim knjigama, katastru...", ukazao je Dežer.

On je naglasio da EU želi konkretnu primenu tih dogovora, a da će do februara, kada zaseda Savet ministara EU, imati priliku da oceni sledeće korake Srbije.

Dežer, međutim, nije precizno odgovorio na pitanje da li je među novim uslovima i zahtev da Srbija ukine takozvane paralelne institucije.

On je, naime, rekao da se treba držati teksta zaključaka Evropskog saveta u kojima se, naveo je, nalazi pitanje regionalne saradnje, primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i omogućavanje Euleksu i Kforu da sprovode mandat.

Na pitanje da li se pod mandat Euleksa može podvesti i ukidanje takozvanih paralelnih institucija i raspuštanje sudova koji su pod jurisdikcijom Srbije, on je odgovorio: "Ja to nisam video".

Prema njegovim rečima, barikade i pucnji na Kosovu i Metohiji igrali su ulogu u odluci o kandidaturi, jer "postoje tenzije i problemi na severu, a Kfor i Euleks ne mogu da sprovode svoj mandat".

"To je situacija koja je očigledna, ali dobra vest je da je postignut dogovor o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima, i to političko rešenje, kako je danas naveo i predsednik Boris Tadić, treba da dovede do uklanjanja barikada i realizacije sporazuma", ocenio je Dežer.

Prvi čovek EU u Srbiji rekao je i da građani ne treba na današnju odluku da gledaju kao na odbijanje, ali da je moguće da su svi preterali u optimizmu nakon što je objavljeno mišljenje Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: