Džuda: Ne treba dramatizovati

Odluku SE ne treba dramatizovati, jer je proširenje EU marginalno pitanje usred donošenja sudbonosnih odluka, kaže britanski stručnjak za Balkan Tim Džuda.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.12.2011.

20:13

Default images

"Odluka Evropskog saveta o Srbiji jeste udarac, ali, nije tako ozbiljan udarac, zato što srpski zahtev za kandidaturu nije odbijen, nego samo odložen za tri meseca, tako da, ako se izbori održe u maju, još ima vremena da se dobije kandidatura u toku predizborne kampanje", kazao je Džuda.

Džuda je naglasio da je izuzetno važno to što se u regionu shvata da se sada događaju "sudbonosne odluke koje zadiru u suštinu i sudbinu same Evropske unije" i da se, u tom kontekstu, tromesečno odlaganje odgovora na zahtev Srbije za kandidaturu izvan Zapadnog Balkana komentariše kao "krajnje periferna tema".

U EU se događaju "tektonske promene" i ona bi već za tri meseca, kada se očekuje da Srbija dobije status kandidata, mogla da bude sasvim drugačiji entitet od ovoga koji poznajemo do danas, ocenio je britanski publicista.

On je kazao da, posredstvom tih promena, verovatno već nastaje "Unija dveju brzina", koja će se sastojati od unutrašnjeg kruga zemalja, koje će odlučivati o najvažnijim fiskalnim, finansijskim i ekonomskim pitanjima, i spoljašnjeg kruga, u kojem bi bila Britanija, koja ne želi da u tome učestvuje.

Nezavisno od toga da li je Srbija dobila ili nije dobila zeleno svetlo za status kandidata neophodno je videti mnogo širi kontekst tih tektonskih promena u Evropskoj uniji, kazao je Džuda.

Pitanje daljeg proširenja "jednostavno nije na dnevnom redu" i "u ovom trenutku zaista niko ne zna čemu će se to balkanske zemlje pridružiti", ocenio je britanski stručnjak.

Evropski pokret u Srbiji od državnih institucija očekuje, da bez obzira na odlaganje odluke o statusu nesmanjenom energijom nastave rad na započetim reformama, implementaciji donetih zakona, rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom i ispunjavanju preostalih uslova za evrospke integracije. "Suštinska transformacija društva je u interesu svih građana Srbije i jedini garant boljeg standarda i kvaliteta života u budućnosti, a status kandidata samo još jedan, ali neophodan korak ka takvoj transformaciji", poručili su iz Evropskog pokreta.

"Očekujemo da će Srbija u martu 2012. godine dobiti status kandidata čime bi EU dala podsticaj reformskom procesu, a građanima Srbije nedvosmisleno pokazala da ozbiljno računa na Srbiju u svojim redovima", dodaje se u saopštenju Evropskog pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: