"Trebalo je dati pozitivan signal"

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek izjavio je da očekuje da da pozitivan signal Srbiji i Crnoj Gori u njihovim zeljama da postanu članice EU.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

15:56

Default images

"Posetio sam Zapadni Balkan pre tri nedelje. Tamo sam proveo nedelju dana i mogu da kažem da sve zemlje tog regiona žele da budu deo Evropske unije. To je dobar signal za EU", istakao je Buzek.

Prema njegovom mišljenju, Srbija je napravila značajan progres u primeni zakona i kreirala potpuno novu atmosferu zahvaljujući reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i jačanju demokratskih institucija.

"Naravno, postoji i prigovor, koji je svima poznat, odnosno poboljšanje bilateralnih odnosa sa Kosovom, ali to zahteva napor obe strane", naglasio je Buzek.

On je pohvalio Srbiju zbog saradnje sa Tribunalom u Hagu, što je, prema njegovom mišljenju, važan signal da Srbija želi da napravi veliki korak ka evropskim integracijama.

"Mislim da bi i mi trebalo da učinimo takav korak i podržimo njihovu želju da postanu članica Evropske unije", rekao je Buzek.

Na konferenciji za novinare, nakon svečane ceremonije potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, Buzek je rekao da vidi Hrvatsku kao uzor za ceo region Zapadnog Balkana.

"To što je Hrvatska potpisala pristupni ugovor je istorijski dan za ovu zemlju i za ceo Zapadni Balkan", zaključio je Buzek.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da poštuje odluku Evropskog saveta, iako se ona razlikuje od mišljenja Evropske komisije.

File je u izjavi novinarima u Briselu naglasio da je Srbija dobila visoke ocene od Evropskog saveta za ispunjavanje Kopenhaških kriterijuma, saradnju sa Tribunalom i veliku ulogu u procesu pomirenja u regionu.

Na pitanje šta očekuje u februaru za kada je predviđeno odlučivanje o statusu za Srbiju File je rekao da to najviše zavisi od Srbije jer su "zemlje članice jasno rekle šta očekuju" od naše zemlje.

Bejer: U martu 2012. i kandidatura i datum

Srbija bi u martu 2012. godine mogla da očekuje, pored statusa kandidata, i datum za početak pregovora o pristupanju EU, izjavio je izvestilac nemačkog parlamenta za Srbiju i Crnu Goru iz redova vladajucih demohrisčana (CDU/CSU) Peter Bejer.

"Ako se pregovori Beograda i Prištine budu razvijali u dobrom pravcu, u martu 2012. pored dodeljivanja statusa kandidata, Srbija bi mogla da očekuje i datum za početak pregovora o pristupanju EU", rekao je Bejer za Dojče vele.

On je ponovio da je u nemačkom interesu da Srbija, kao i ostale zemlje regiona, uđu u EU.

Bejer je, objašnjavajući odluku Saveta EU, rekao da je zvanični Berlin odložio odluku o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za mart sledeće godine zbog nedavnih nemira na Kosovu i nerazjašnjenog napada na ambasadu Nemačke u Beogradu u februaru 2008. godine.

„Mogli smo da konstatujemo da je, uprkos svim naporima, čak i predsednika Srbije Borisa Tadića, u više navrata došlo do nemira, čak i do pucanja na vojnike Kfor, a među njima i na nemačke vojnike. Neki od njih su i ranjeni. Osim toga, pripadnici Euleksa ne mogu slobodno da se kreću po Kosovu. To su stvari koje najpre treba rešiti", rekao je Bejer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: