Delevićeva: Kandidatura neizvesna

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da i dalje ne postoji izvesnost da će Srbija sutra dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.12.2011.

15:52

Default images

Delevićeva je rekla da izostanak pozitivne odluke ne sme da zaustavi reforme i političke procese koje je Srbija započela.

Delevićeva je istakla da i dalje postoji dilema da li je pitanje regionalnog predstavljanja Prištine uslov za dodelu statusa kandidata.

"To svakako jeste pitanje koje je i za nas same od velikog interesa da što pre rešimo. Međutim, u ovom trenutku se postavlja dilema da li je odsustvo rešenja tog pitanja pre odluke o statusu kandidata nešto što zaustavlja pozitivnu odluku država članica. Meni se čini da težina onih stvari koje su do sada urađene treba da nam donese pozitivnu odluku", smatra Delevićeva.

Ona je istakla da u odnosu na ono što je do sada učinjeno Srbija zaslužuje da dobije status kandidata za članstvo u EU, jer bi, kako je istakla, to bio garant da se ti pozitivni procesi nastave.

"Kao deo administracije i osoba koja radi ovaj posao, a samim tim i snosi odgovornost, mogu da vidim i one stvari gde je moglo da se uradi i više, bolje ili brže, ali mislim da je urađeno dovoljno krupnih stvari u nimalo lakim okolnostima, koje su pre svega garant da će se proces reformi i rešavanje otvorenih pitanja nastaviti", istakla je Delevićeva.

Prema njenim rečima, umesto licitiranja ishodom, treba sačekati i videti kakavu će odluku sutra dati šefovi država članica i biti svestan da se ona donosi ne samo na osnovu mišljenja Evropske komisije, već i percepcije zemalja o tome da li Srbija u ovom trenutku zasužuje status kandidata.

"Ono što će se sutra dogoditi nije odluka o pravcu kretanja zemlje. Tu odluku donosimo mi sami. I čini mi se da smo je već doneli, odnosno da ono što predstavlja reformski i pravac rešavanja problema nećemo promeniti", ocenila je Delevićeva i dodala da je prioritet da se održi tempo koji je postojao tokom ispunjavanja Akcionog plana vlade.

"To je najbolja prirpema i za proces pregovora i najbolji odgovor na pitanje kada ćemo ispuniti uslove da do njih dodje", dodala je direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Dodeljivanje kandidature bez sumnje bi, smatra Delevićeva, značilo potvrdu Evropske unije onome što je u zemlji učinjeno, bilo bi potvrda pravca njenog kretanja, stablinosti i predvidljivosti, ali i dobar signal za ekonomske i političke činioce zainteresovane za rad sa Srbijom.

Međutim, ponovila je ona, izostanak te odluke "ne može da negira sve ono što se u Srbiji već promenilo, kao ni potrebu da se nastavi sa reformskim procesima i sa rešavanjem otvorenih pitanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: