Ispunili smo uslove, EU na potezu

Vlada Srbije, kao i lideri stranaka vodeće koalicije, ocenili su da je Srbija ispunila sve uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2011.

13:47

Default images

"Vlada Srbije ispunila je sve uslove za sticanje statusa kandidata", rekao je direktor Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade.

Zamenik premijera Ivica Dačić kaže da će odluka o dobijanju statusa kandidata biti ispit zrelosti ne samo Srbije, već i nepristrasnog pristupa EU svim zemljama. Dačić je rekao da je Srbija uradila sve nezavisno od novih zahteva koji su pred nju postavljeni i da bi bio veliki paradoks ukoliko bi razlog za nedobijanje statusa kandidata bilo to što Srbija ne prihvata regionalno predstavljanje Prištine.

"Da je Srbija bilo koja druga zemlja, bez problema bi dobila status kandidata", rekao je Dačić i dodao da ni predsednik Srbije Boris Tadić ne bi dao saglasnost da Srbija prihvati nešto što bi narušilo njen teritorijalni integritet.

Dačić, koji je i ministar policije, napomenuo je da će Srbija postojati i 10. decembra i da je dilema Srbija ili EU veštačka, jer je najvažnija Srbija.

On je naveo da je Srbija spremna da nastavi konstruktivni odnos, ali da je pitanje da li će to biti dovoljno za pozitivnu odluku.

Petrović: Bez EU politička nestabilnost

Potpredsednik DS Dušan Petrović kaže da je pitanje brzine približavanja Srbije Evropskoj uniji pitanje smanjenja rizika destabilizacije i Srbije i cele jugoistočne Evrope.

"Ukoliko se približavanje EU uspori ili prestane, ući ćemo u zonu političke nestabilnosti. Ne vidim drugi put da Srbija bude politički stabilna nego da se što brže približava EU", rekao je Petrović novinarima u Palati "Srbija".

Prema njegovim rečima, bez napretka ka EU "postoji veliki rizik da Srbija uđe u proces u kome konzervativne snage, koje su sklone da nacionalizam koriste kao oružje, mogu ponovo da postanu odlučujući politički činilac".

"To nije dobro", ocenio je Petrović, koji je i ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. On je napomenuo da je u najboljem interesu EU da Srbija dobije status kandidata.

Petrović je uveren da je Srbija učinila sve što je potrebno za pozitivnu odluku i da bi zbog toga trebalo da dobije status kandidata.

Bajatović: Srbija ispunila uslove EU

Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović izjavio je da je Srbija ispunila sve uslove koje je postavila EU, i nada se da odluka EU neće zavisiti samo od dobre volje jedne od članica.

"Nadam se da se odluka 27 predstavnika država neće svesti na dobru ili lošu volju jedne od članica EU. Bojim se da u ovom trenutku više od onoga što smo uradili ne možemo da učinimo”, izjavio je Bajatović.

"Sve ono što je traženo iz Evropske agende, što se na neki način tražilo i realno moglo očekivati, Srbija je u političkom smislu uradila”, naglasio je Bajatović. Predsedniik Srbije Boris Tadić rekao je da se Srbije bez EU suočava sa rastućom nestabilnošću i nacionalizmom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: