Bogdanović: Barikade nemaju svrhu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio da posle sporazuma koji je postignut u Briselu nema više razloga za postojanje barikada na severu Kosova.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.12.2011.

09:17

Default images

On je naglasio i da je potrebno što pre ukloniti i ostale barikade.

Prema njegovima rečima, situacija na severu Kosova je trenutno mirna, život se polako normalizuje, a veliki deo barikada je klonjen. Neke još postoje, kako kaže, ali to ne znači da se u narednom periodu neće ukloniti.

Poziv koji je predsednik Srbije Boris Tadić uputio, građani Kosova su ozbiljno shvatili i okrenuli su se uklanjanju barikada, rekao je Bogdanović za beogradske medije.

On je istakao da je potrebno što pre skloniti i ostale barikade, jer postoji velika opasnost od novih sukoba i gubitka ljudskih života i postoji jak razlog da se te barikade sklone i da se pristupi implementaciji dogovora sa Prištinom.

Prema njegovim rečima, predstavnici opština na severu Kosova su tražili da budu upoznati sa sadržajem sporazuma i šef tima za dijalog Beograda Borislav Stefanović im je objasnio sve mogućnosti dogovora o administrativnim prelazima i o zajedničkom upravljanju tim prelazima.

On je dodao da se nada da će narednih dana i doći do takvog sastanka i da nema razloga da, ne samo predsednici opština, nego i građani Srbije i Skupština Srbije i Vlada, ne prihvate takav dokument.

Upitan kako će sporazum koji je postigao Stefanović izgledati u praksi, Bogdanović je odgovorio da će na tim administrativnim prelazima biti "zajedničke kućice", gde će biti zajedno i predstavnici Ministarstva finansija Srbije i carine Kosovo i naši policajci i KPS policajci, ali i pripadnici Kfora i Euleksa.

Euleks će imati izvršni mandat i izvršnu ulogu, biće glavni i kontrolisaće sav posao koji se odvija na administrativnim prelazima i to je najbolje što se moglo u ovom trenutku postići, rekao je Bogdanović.

On je ocenio da su predsednici opština razumni ljudi koji potiču iz različitih partija i da svaka partija utiče na svakog od tih predsednika opština, ali kada je u pitanju očuvanje nacionalnih interesa, tu postoji samo jedna partija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: