Pres: Srbija dobija kandidaturu

EU je "prelomila" da Srbiji da status kandidata kao podstrek progresivnim i demokratskim snagama da nastave sa reformama, saznaje "Pres".

Izvor: Press

Sreda, 07.12.2011.

12:17

Default images

Pozivajući se na svoje izvore, taj list piše da će Srbija u petak dobiti bezuslovnu kandidaturu‚ što je izvesno čak i ako se ne postigne jedini uslov koji se pominje u Briselu, a to je da se Beograd i Priština dogovore o predstavljanju kosovskih zvaničnika na regionalnim skupovima.

"Pres" podseća da je predsednik Srbije Boris Tadić rekao da Srbija ima interes da predstavnici Prištine učestvuju u regionalnim forumima „jer nijedan deo prostora koji delimo sa drugim narodima ne sme da ostane izolovan".

Tadić je kao važno naveo da na sastanku u Briselu uslovi za Srbiju nisu pooštreni u odnosu na ranije definisane, koje je iznela EK u poslednjem izveštaju.

On je naveo da je tokom noći razgovarao sa više evropskih državnika, uključujući i visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton i nemačke zvaničnike, jer su oni imali veoma ozbiljne primedbe na kandidaturu.

"Treba, međutim, imati na umu da je 26 država članica EU podržalo bezuslovno dodeljivanje statusa kandidata Srbiji, to je velika stvar“, rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: