Žipe: Srbiji treba dati kandidaturu

Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe pozvao je vlade zemalja Evropske unije da Srbiji daju status kandidata za prijem u Uniju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.12.2011.

23:35

Default images

"Srbija je postigla napredak", rekao je Žipe novinarima na marginama sastanka NATO-a u Briselu i dodao da "Srbiji moramo dati znake ohrabrenja", prenosi AFP.

"Mi ne vidimo razlog da ne idemo u pravcu davanja statusa kandidata Srbiji", naveo je francuski ministar spoljnih poslova uoči samita EU 9. decembra, na kojem će se razmatrati to pitanje.

Ministar za evropska pitanja Danske Nikolaj Vamen izjavio je da je zadovoljan što je Savet ministara EU u Briselu konstatovao da je Srbija napravila napredak i da je budućnost Srbije u EU, saopštilo je danas dansko Ministarstvo inostranih poslova.
"Srećan sam što se Savet (5. decembra) dogovorio da prizna napredak koji je, među ostalima, napravila Srbija. Nadao sam se da ćemo moći da se dogovorimo o dodeli statusa kandidata Srbiji. Poruka je i dalje veoma jasna, budućnost Srbije je u EU", rekao je Vamen.

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgards Rinkevičs je, tokom jučerašnjeg razgovora sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem u Viljnusu, izrazio podršku dodeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU.
"Takav korak bi uvažio napredak koji je Srbija postigla u primeni politike čiji je cilj integracija u EU, uključujući ispunjenje zahteva Haškog tribunala", rekao je Rinkevičs.
Letonski ministar spoljnih poslova je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, pohvalio doprinos Srbije u promovisanju dijaloga s Kosovom i pozvao na nastavak dijaloga u nastojanju da se spreči moguća eskalacija situacije na severu Kosova.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt ocenio je u Briselu da"definitivno" postoji šansa da Srbija u petak na sastanku Evropskog saveta dobije status kandidata za članastvo u EU.
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ocenio je, takođe, da bi bilo korisno ukoliko bi Evropska unija Srbiji dodelila status kandidata, jer bi time ojačala regionalnu bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: