Odluka o kandidaturi u petak

Konačna odluka o kandidaturi Srbije biće doneta 9.decembra na sastanku evropskih lidera. Zaključci Saveta ministara EU povoljni. Beograd rezervisan, čeka petak.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.12.2011.

15:42

Default images

U predsedništvu Srbije za B92 kažu da nemaju informacije da je u Briselu u ponedeljak smekšan stav u vezi sa kandidaturom Srbije, niti da će biti bezuslovna.

Kako saznajemo, Srbiji se i dalje postavljaju uslovi u vezi sa kandidaturom. Vlast u Beogradu čeka petak 9. decembar kako bi videla da li će šefovi država i vlada EU Srbiji odobriti status kandidata.

Savet ministara koji je u ponedeljak više sati zasedao nije doneo odluku o kandidaturi Srbije. U zaključcima koji su odmah nakon ponoći saopšteni u Briselu, konačna odluka o kandidaturi Srbije prepušta se evropskim liderima.

Poljsko Predsedništvo EU saopštilo je da će vođe EU u petak doneti konačnu odluku o davanju statusa kandidata za članstvo Srbiji. Navodi se da ne može da se kaže kakva će odluka u petak biti doneta, ali se ističe da će ona svakako biti pažljivo razmotrena. 27 ministara spoljnih poslova zemalja EU pozdravili su preporuku Evropske komisije od 12. oktobra.

Šefovi diplomatija EU ocenili su da je Srbija ostvarila znatan napredak i u ispunjavanju političkih i ekonomskih uslova, i u dijalogu sa Kosovom. Istaknuto je i da je Srbija dostigla potpuno zadovoljavajuću saradnju s Haškim sudom hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

U zaključcima nakon sastanka nije se našao predlog Austrije o ranije pomenutoj uslovnoj tj. probnoj kandidaturi. Izveštači iz Brisela kažu da je tekst Saveta ministara povoljan i da ostavlja prostora za pozitivnu odluku evropskih lidera u petak.

Poljski ministar Mikolaj Dovgelevič rekao je novinarima, da Savet ministara EU uzima na znanje povoljnu ocenu Evropske komisije i preporuku da se Srbiji odobri status kandidata, što će razmotriti Evropski savet, odnosno vođe EU.

Dovgjelevič je takođe istakao da su se ministri saglasili da je "poboljšanje odnosa Srbije i Kosova nezaustavljiv proces i da će se nastaviti".

Savet ministara je, po njegovim rečima, pozdravio aktivnu ulogu Srbije u pospešenju pomirenja u regionu, posebno s Bosnom i Hrvatskom.

Komesar za proširenje Štefan File rekao je da je dugačka i konstruktivna debata koja je vođena u ministarskom savetu odraz značaja koji zemlje članice pridaju procesu proširenja.

Prema rečima Filea, na formulaciju zaključaka ministarskog saveta uticale su nedavne pozitivne vesti o uklanjanju barikada na severu Kosova kao i postignuti dogovor o prelazima prošlog vikenda.

"Zaključi odražavaju stav da se Beograd ozbiljno angažovao u dijalogu sa Prištinom", napomenuo je File.

File je istakao da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton šefove diplomatija EU iscrpno dodatno izvestila o rezultatima dijaloga Beograd - Priština.

On je dodao da je očigledan napor da iz poruka ministara EU i Priština i Beograd shvate da mogu biti zajedno i dobitnici i
gubitnici kroz taj dijalog.

Kako B92 saznaje od izvora u Briselu, rasprava je bila maratonska i većina ministara spoljnih poslova zemalja članica EU uspela je donekle da omekša tvrde stavove Nemačke i Austrije da Srbija ne ispunjava uslove za dobijanje statusa kandidata.

Rasparava koja je trajala više od sedam sati privedena je kraju konstatacijom da bi šefovima država i vlada EU u petak ipak moglo biti predloženo da se Srbiji da status kandidata, ali je ostalo da se predstavnici Nemačke izjasne o tome pod kojim bi uslovima Berlin podržao takav stav.

Podsetimo, za predstavnike Nemačke i Austrije najveći problem u davanju statusa kandidata su barikade i situacija na severu Kosova od prethodnih dana kada je pucano na nemačke vojnike Kfora.

Državni sekretar Nemačke za Evropu Verner Hojer je u ponedeljak uveče oko 23h napustio sastanak Saveta ministara EU i na pitanje novinara da li će Srbija dobiti status kandidata odgovorio:"Na dobrom smo putu, ali to se neće desiti večeras, možda u petak".

Zaključci nakon sedam sati rasprave

U zaključicima Saveta ministara EU koju su podeljeni novinarima nakon sastanka navodi se da Savet podvlači punu podršku dijalogu Beogada i Prištine i pozdravlja do sada postignute sporazume.

"U svetlu dosad postignutog napretka koji je Srbija ostvarila i uzimajući u obzir da se Srbija već angažovala u nastavku dijaloga i da u doboj veri brzo napreduje kako bi primenila sporazume, Savet uzima u ozbir pozitivni stav Komisije i preporuku da se Srbiji dodeli status kandidata", kaže se u dokumentu.

U zaključcima se dalje "pozdravlja napredak posebno oko carina, univerzitetskih diploma, matičnih knjiga, slobode kretanja, katastara i integrisanog upravljanja granicama/administrativnim linijama(IBM)".

Savet ministara EU poziva obe strane da se dalje konstruktivno angažuju u rešavanju ostalih pitanja u dijalogu i dostignu brze i
opipljive rezultate, naglašavajući da svi moraju biti uključeni u regionalnu saradnju, uključujući trgovinu.

Kako se takođe navodi, Savet očekuje da se "Srbija pozabavi pitanjem regionalne saradnje".

U zaključcima ministarskog saveta se na kraju nabrajaju uslovi koje je Komisija postavila za određivanje datuma pocetka pregovora za Srbiju.

Ti uslovi, kako se precizira, između ostalog uključuju: "vidljivo i održivo poboljšanje odnosa sa Kosovom", uz puno poštovanje principa inkluzivne regionalne saradnje; puno poštovanje odredaba sporazuma o energetskoj zajednici; nalaženje rešenja za telekomunikacije; nastavak primene dosad postignutih sporazuma u dobroj veri i, konačno, aktivnu saradnju sa Euleksom.

Savet poziva Komisiju da predoči izveštaj o napredovanju Srbije u ispunjavanju ovih kriterijuma čim se ostvari dovoljan napredak.
Mihael Špindeleger (FoNet, Arhiva)
Savet minisatra EU počeo je raspravu oko 14h. Na stolu se ubrzo našao predlog Austrija da se se Srbiji odobri uslovna kandidatura odnosno "probni status".

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger rekao je u ponedeljak popodne da bi Srbija trebalo na Samitu EU krajem nedelje da dobije “probni” status kandidata.

Prema njegovom predlogu, Samit EU u martu bi trebalo status kandidata zvanično da potvrdi, ako Beograd u međuvremenu bude primenio dogovore postignute s Prištinom. Saznajemo i da je ovo jedini predlog koji se našao na današnjem sastanku u Briselu.

Špindeleger je kazao da bi na taj način EU mogla da uputi signal da priznaje dosadašnje napore Srbije, a na drugoj strani ujedno uzme u obzir i uzdržanost mnogih država po ovom pitanju.

“Ako sada počnemo da pritiskamo kočnicu kod širenja EU, verujem da će biti teško ponovo brzo krenuti napred”, objasnio je on.

Austrijski vicekancelar smatra da “u ovom trenutku više od dodele statusa kandidata na probu” ne bi bilo primereno.

"I pored sporazuma o zajedničkoj kontroli granica, postoje zabrinjavajući tonovi u izjavama srpskih gradonačelnika na severu Kosova”, rekao je Špindeleger.

On je dodao da njegov predlog vezan za “probni” status kandidata za Srbiju nije usaglašen sa Nemačkom.

Podsetimo, isti uslovni aranžman bio je primenjen u slučaju kada je 29. aprila 2008. godine sa Srbijom potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali je odmah zamrznut sve dok se nije rešilo pitanje saradnje s Hagom. U Briselu se moglo čuti da EU želi da pomogne proevropski orijentisane političare i da svakako nema za cilj da im dodatno zakomplikuje tešku situaciju za izbore. Izražena su i očekivanja da će se situacija na severu Kosova poboljšati od ponedeljka do petka.

Od ranije je poznato da su za odluku o statusu kandidata ključni stavovi Nemačke, Austrije i Velike Britanije. Prema nemačkim izvorima na zasedanju, i Holandija je bliža stavu Berlina, iako se o kandidaturi Srbije zasad nije izričitije izjasnila.

Francuska, Švedska, Grčka, Italija, Kipar, Rumunija, Slovačka, Češka i Portugal su jasno stavili do znanja da podržavaju status kandidata za Srbiju.

Savet ministara EU danas bi na sastanku u Briselu trebalo da odlučuje o statusu kandidata Srbije za EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

327 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: