Trivanova:Očekujem status kandidata

Potpredsednica DS Jelena Trivan izrazila je uverenje da će na samitu EU 9. decembra biti doneta pozitivna odluka o dobijanju statusa kandidata za Srbiju.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2011.

23:28

Default images

Ona je istakla da je Srbija to zaslužila, jer je ispunila sve što je bilo u njenoj evropskoj agendi.

"Prva činjenica je da je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje kandidaturu, čak i više i da je jedino autorizovano telo koje to može da kaže, Evropska komisija, u svojoj preporuci to i rekla", rekla je Trivanova za televiziju B92.

Ona je ukazala da "sve ono što se dalje dogadjalo je bio vid političkog pritiska na Srbiju zbog novostale situacije na severu Kosova i Metohije".
"U toj priči mi smo se držali principijelno i nismo pod tim pritiskom pokazivali da je kandidatura pitanja života ili smrti i branili smo svoj nacionalni interes, ne odustajući od EU", rekla je Trivanova.

Ona smatra da bi Srbija neumitno trebalo da dobije kandidaturu i dodaje: "Mislim da razdvajanje koloseka u regionu u kome bi Hrvatska i Crna Gore krenule napred, a Srbija bila zaustavljena, prosto narušilo i stabilnost u regionu i poremetilo međusobne odnose".

"Od svih zemalja Srbija je ispunila apsolutno sve što je bilo u njenoj (evropskoj) agendi", rekla je Trivanova, izrazivši nadu da će oni koji odlučuju 9. decembra "promisliti i o tome".

Inače, šefovima država i vada EU biće predloženo da Srbiji bezuslovno daju status kandidata, saznaje B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: