Lihtova: Uslovna kandidatura realna

Predsednica Spoljnopolitičkog saveta MIP-a Sonja Liht kaže da je Srbija najbliža opciji da 9. decembra dobije "uslovnu kandidaturu" za članstvo u EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2011.

18:49

Default images

Ona je rekla da uslovna kandidatura ne bi značila u ovom trenutku "oduzimanje bilo čega ni zamrzavanje bilo čega što nama sledi, sem što bi pretpostavljala dodatnu meru pritiska da proces koji je započet dijalogom Beograda i Prištine bude nastavljen".

Lihtova je, za Televiziju B92, kazala da bi uslovna kandidatura značila "da se koraci ka normalizaciji stanja i dalje nastave i da, samim tim, Srbija dokaže da je spremna da se iznese (izbori) i sa tim vrlo teškim procesom".

"Naravno, tu Srbija nije sama... bar dve strane su u igri i izuzetno je važno da EU i SAD istom merom pritiskaju i Prištinu da bude u tim razgovorima", rekla je ona.

Lihtova je navela da je veoma pažljivo čitala stav ministra inostranih poslova Austrije Mihaela Špindelegera, koji smatra da bi Srbija trebalo da, na Samitu EU krajem nedelje, dobije "probni" status kandidata, odnosno uslovnu kandidaturu.

"Očigledno je da se uslovnom kandidaturom šalje poruka - ne može da se uvede u priču o integraciji neko ko uvodi u Evropu još jedan Kipar", rekla je ona.

Lihtova smatra da će kroz uslovnu kandidaturu biti pokazana homogenost u EU, koja joj je sada veoma potrebna, a da je za Srbiju bitno da je dobije, "jer ipak će da nam odškrine još uvek zatvorena vrata".

Ona se saglasila s pojedinim mišljenjima da neće biti "kraj sveta" za Srbiju ukoliko ne dobijemo ni uslovnu kandidaturu.

"U tom slučaju nije kraj sveta, zato što smo u jednom procesu i zato što 9. decembra, dobili ili ne dobili, ili dobili uslovnu kandidaturu, mi dobijamo još jedno vrlo ozbiljno upozorenje, a to je da moramo ostati u procesu, ne mislim samo na dijalog, već i na reforme", rekla je ona.

Prema njenim rečima, to se odnosi na "uozbiljavanje države", na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i "na sve ono što nas pre svega kao državu čini ozbiljnijom i jačom, a samim tim i ozbiljnijim pregovaračem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: