Kacin: Otvoren put ka EU

Izvestilac EP Jelko Kacin kaže da se uklanjanjem barikada stvaraju uslovi da države koje su smatrale da Srbija zaslužuje status kandidata promene mišljenje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2011.

18:53

Default images

"Dobro je, iako je to bio poslednji momenat, da su obnovljeni razgovori, postignuti rezultati i da se krenulo u otklanjanje barikada. Sa time se stvaraju uslovi da oni koji su mislili da Srbija ne treba da dobije status kandidata promene mišljenje", rekao je Kacin.

Kacin je kazao da je pristup Hrvatske Evropskoj uniji istorijski događaj i da EU želi da se u petak donese i odluka o početku pregovora sa Crnom Gorom, da Srbija dobije status kandidata i što pre početak pregovora, kao i da se s Makedonijom započnu pregovori što pre, a da Kosovo uđe u proces vizne liberalizacije.

"Glavna poruka regionu je da su svi dobrodošli u EU, ali da svaka država za sebe odlučuje o dinamici tog puta", rekao je Kacin, dodajući da je osnovna bit EU slobodan protok ljudi, robe i ideja, zbog čega Srbija sa barikadama na severu Kosova nikada ne bi mogla da postane kandidat.
Upitan za predlog Austrije da se Srbiji odobri uslovni status kandidata, Kacin je rekao da ta država, iako je imala ranjene vojnike u okviru Kfora, omekšava stav Nemačke i predlaže prelazna rešenja.

"Ako je ta poruka data danas, mi ćemo iz dana u dan raditi da se taj eventualni predlog unapredi u nešto što je značajnije i operativnije. Očekujem da će Savet ministara, pored te inicijative, ponuditi još štošta i da ćemo do petka svakog dana napredovati", kazao je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: