Barikade još tu, Srbi u šatorima

Uklanjanje barikada u Jagnjenici zaustavio je Kfor, jer smatra da zbog mraka nije bezbedno dalje raditi taj posao i raščišćavanje će biti nastavljeno sutra.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2011.

17:32

Default images

Jedinice Kfora su uz pomoć lokalnih Srba uspele da odvuku sa barikada dva kamiona.

Srbi su danas posle 12.00 sati uklonili jednu barikadu u Jagnjenici na putu Zvečan - Zubin Potok, a nakon 13h su počeli da uklanjaju barikadu koju su ranije postavili ispred administrativnog prelaza Jarinje, na putu Leposavić-Raška.

Na prelazu Jarinje, gde je do danas bila barikada koju su postavili lokalni srpski građani, tokom popodneva potpuno je uklonjen pesak, pa je sada na tom mestu samo šator u kome dežuraju građani.

Kfor je nedeljama zahtevao da stanovništvo samo ukloni prepreke i zato uklanjanje barikada u dolini Zubinog Potoka predstavlja korak napred, saopštila je večeras Glavna komanda Kfora.

"Međutim, Kfor ne ceni učesnike samo po onome što su rekli već šta su zaista uradili. I danas, na primer, još stoje gomile šljunka u Brnjaku (kapija 31) i Jarinju (Kapija 1) i na teritoriji Srbije, sprečavajući slobodu kretanja građana", navodi se u saopštenju Kfora.

Takođe se ističe da će od danas Kfor i Kosovska policija biti na združenom kontrolnom punktu za proveru vozila na putu između Zupča i Zvečana kako bi osigurali bezbedno okruženje u dolini Zubinog Potoka.

Vojnici Kfora su na stotinak metara prema prelazu Jarinje, na putu koji vodi od Leposavića ka Raškoj, postavili punkt i kontrolišu ko se kreće putem. Oni proveravaju lična dokumenta i vozila, upisuju registarske oznake, ime i prezime vozača.

Saobraćaj prema centralnoj Srbiji i dalje se odvija alternativnim putnim pravcima.

Srpsko nacionalno veće (SNV) severnog Kosova i Metohije ocenilo je danas da su sporazumi koje je s Prištinom postigao šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, "štetni i neprihvatljivi za Srbe u pokrajini jer ugražavaju njihove vitalne interese".

Vlast se ne bori ni za nas ni za državu, rekao je na konferenciji za novinare predsednik SNV severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović i dodao da se prihvatanjem Sporazuma i uklanjanjem barikada priznaju institucije i nezavisno Kosovo.

On je upozorio da odluke, ukoliko budu primenjene, ugrožavaju opstanak Srba na Kosovu i mogu da dovedu do njihovog egzodusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: