Stranke proganjaju ljude po kućama

Sa zahuktavanjem predizborne kampanje povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću stiže sve više žalbi građana na aktiviste političkih stranaka

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2011.

23:09

Default images

Naime, građani se žale da ih aktivisti raznih stranaka u kampanji od vrata do vrata posećuju u stanovima i dovode u neprijatnu situaciju, posebno ih uznemirujući činjenicom da raspolažu njihovim kompletnim ličnim podacima.

„U poslednje vreme učestala su telefonska i elektronska obraćanja, kao i formalne žalbe građana koji neke akcije aktivista političkih stranaka doživljavaju kao neprijatnost, povredu privatnosti, pa i kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti budući da poseduju kompletne podatke o njima“, kaže za "Blic" Šabić.

Šabić ocenjuje da je indikativno to što stranački aktivisti raspolažu ne samo kompletnim podacima o građanima koje posećuju, nego i o ostalim licima koja su prijavljena na njihovoj adresi.

„Upotreba zbirki podataka o ličnosti, pogotovo onih u posedu organa vlasti, kao što su birački spiskovi i slično, u svrhe radi kojih nisu uspostavljeni, predstavlja nedopuštenu obradu podataka, kažnjiv prekršaj, čak i krivično delo“, ističe Šabić.

Pored gomile propagandnog materijala koji građanima stiže u poštanske sandučiće, gotovo sve stranke u kampanji obilaze birače. Da je kampanja od vrata do vrata počela potvrdili su nam i poslanici iz različitih stranaka, ali svi oni smatraju da time ni na koji način ne krše zakon. Međutim, građanka beogradske opštine Stari grad, koja je želela da ostane anonimna, ispričala je za “Blic” da su je u njenom stanom posetili ljudi koji su se predstavili kao aktivisti DS i da su se raspitivali da li podržava gradonačelnika Dragana Đilasa.

„Pitala sam ih da li je to istraživanje u svrhu predstojećih izbora, a oni su rekli da nije. Takođe su popisali moje podatke, adresu, broj stana i tražili broj telefona. Bilo mi je neprijatno i pomalo sam bila uplašena, jer živim sama“, ispričala je sagovornica "Blica".

Drugi građanin ispričao je da su ga posetili aktivisti SNS i pitali da li će glasati za njihovu stranku. .„Rekao sam da neću, a oni su ubeležili moj odgovor, što me je pomalo uplašilo, jer ne želim da me iko posle ucenjuje zbog toga“, kaže naš sagovornik.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnosti najavljuje da će “u određenim slučajevima pokrenuti postupak nadzora”. Ali, kako dodaje, imajući u vidu krajnje skromne kadrovske resurse kojima raspolaže, apeluje i očekuje od svih političkih stranaka i pre svega organa vlasti da daju svoj doprinos ostvarivanju standarda upisanih u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: