"Kukuriku za bolji položaj Srba"

Potpredsednik SDSS Milorad Pupovac kaže da je pobeda Kukuriku koalicije na izborima u Hrvatskoj nova prilika za bolji položaj i participiranje Srba u vlasti.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2011.

21:16

Default images

Srpska zajednica i predstavnici Srba u Hrvatskoj vide u ovome novu priliku za unapređenje položaja i za novu za participaciju Srba u institucijama vlasti", rekao je Pupovac za televiziju B92.

On je, govoreći sa aspekta potreba srpske zajednice u Hrvatskoj istakao da "svakako trebati nastaviti politiku koja je u poslednjih osam godina bila sprovođena" u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se ojača uloga Srba u hrvatskom političkom životu "kako zbog unutrašnjih prilika tako i zbog obaveza prema EU i zbog razvoja dobrih odnosa u regionu".

"Što se nas tiče, sasvim je sigurno da treba nastaviti one aspekte politike koji se tiču prava izbeglica koja nisu rešena kao što je pitanje stanarskog prava, neisplaćenih mirovina", kao i pitanje razvoja povratničkih sredina i prekogranične saradnje, rekao je Pupovac.
Pupovac, koji je bio potpredsednik u vladi koju je predvodio gubitnik na sadašnjim izborima - HDZ, smatra i da bi "trebalo da se promeni politička kultura".

Prema njegovim rečima, neophodno je da položaj Srba u Hrvatskoj i međuetnički odnosi dobiju novi kvalitet "oslobođen nasleđa koje je još prisutno iz ratnih devedesetih godina" prošlog veka.

DIK: Kukuriku pobedio u 8 od 11 izbornih jedinica

Državna izborna komisija (DIK), nakon obrađenih svih 6.696 biračkih mesta u 11 izbornih jedinica, koje obuhvataju 10 teritorijalnih jedinica po Hrvatskoj i jedinicu za dijasporu, dala je privremene rezultate za izbor poslanika u Hrvatski sabor po kojoj je Kukuriku koalicija pobedila u osam izbornih jedinica.

Kukuriku koalicija koje čine Socijaldemokratske partija, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka penzionera (umirovljenika) (SDP, HNS, IDS i HSU) pobedila je u osam izbornih jedinica, a HDZ s koalicionim partnerima (Hrvatska građanska stranka i Demokratski centar) u dve izborne jedinice u Hrvatskoj i u dijaspori.

Od deset hrvatskih jedinica, Kukuriku koalicija nije pobedila samo u petoj i devetoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: