Barikade ostaju do odluke skupštine

Barikade na severu Kosova biće uklonjene ako sporazum između Beograda i Prištine prihvati Skupština Srbije, najavili čelnici Kosovske Mitrovice i Zvečana.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 04.12.2011.

22:57

Default images

To su u Utisku nedelje B92 izjavili predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić i predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrica Dobrić.

Pantić je objasnio da o sporazumu treba da se izjasne najpre Vlada Srbije, Skupština, pa Ustavni sud i da će Srbi na Kosovu, ako dogovor prođe kroz ove institucije, ukloniti barikade.

"Barikade su postavljene zbog prisustva carine i pogranične policije Republike Kosovo na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i do današnjeg dana oni su ostali na tim prelazima", rekao je Pantić u "Utisku nedelje".

On je, istovremeno, izrazio sumnju da će Skupština Srbije prihvatiti sporazum.

Pantić, koji je političar SNS, naglasio je da se nisu ispunili uslovi za uklanjanje barikada pošto su uzroci zbog kojih su postavljene, a to je prisustvo kosovske carine i policije na prelazima Jarinje i Brnjak i dalje tu.

Pantić i Dobrić smatraju da se postignuti sporazum kosi sa Ustavom Srbije.

Pantić je rekao da je problem što medjunarodna zajednica primenjuje dvostruke aršine, navodeći kao primer barikade koje su kosovski Albanci postavili 2009. kod Orahovca, a protiv kojih Kfor nije delovao.

On je pokazao i gumene metke koje je Kfor koristio u delovanju na severu Kosova, ocenjujući da medjunarodne snage obmanjuju javnost, tvrdeći da koriste nenasilne metode, a koriste nedozvoljena sredstva.

Pantić je negirao tvrdnje da neko tera gradjane na barikade i rekao da ne postoji radna obaveza, već se gradjani dobrovoljno okupljaju.
Dobrić, političar iz redova SRS, rekao je da su gradjani iz moralne obaveze na barikadama i da su lokalni

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić istakao je će Srbi na severu Kosova prihvatiti ono što Skupština Srbije bude usvojila.

"Mi se nadamo da će nas predstavnici države ubediti da na Jarinju i Brnjak nije granica Srbije i Srba, da nije granica velike Albanije, i kad se u to budemo uverili i kad to potvrdi parlament sklonićemo se sa barikada", poručio je on.

On je dodao da se pitanje Kosova ne može "svaliti na pleća četiri predstavnika lokalnih samouprava sa Kosova".

Prema njegovim rečima ranije su iz Beograda stizale poruke da su posao lokalne vlasti na Kosovu komunalni problemi, a da "ima ko da rešava krupna pitanja vezana za pokrajinu".

"Sada nas pozivaju da rešavamo takav krupan problem i krivicu prebacuju na nas", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: