Pantić: Dogovor je neprihvatljiv

Dogovor Beograda i Prištine je neprihvatljiv za Srbe na Kosovu i Metohiji, rekao je za B92 predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Izvor: B92, Beta

Subota, 03.12.2011.

19:50

Default images

„Po onome što smo čuli iz medija, ono što je Borislav Stefanović dogovorio sa delegacijom kosovskih Albanaca je neprihvatljivo za Srbe na Kosovu i Metohiji. Građani su razočarani i gnevni na gospodina Stefanovića“, rekao je Pantić.

„Svi građani sa kojima sam ovog popodneva razgovarao mišljenja su da Skupština Republike Srbije treba hitno da zaseda kako bi narodni poslanici razmotrili dogovore koje je gospodin Stefanović postigao do sada sa delegacijom Prištine, a uz posredstvo EU. Da Skupština prvo da svoj stav o ovim dogovorima, pa da se tek nakon toga naše opštine izjasne o dogovorima i da se donese dogovor da li će barikade biti uklonjene,“ kaže Pantić.

„Barikade nisu postavljene kako bi se Srbija sprečila da dobije status kandidata u EU. Svima je poznato da su Srbi barikade postavili 25. jula uveče kada je Priština sprovela jednostranu akciju sa ciljem da uspostavi kontrolu na severu pokrajine i uspostavi tzv. institucije nezavisnog Kosova. Dakle, barikade nisu uperene ni protiv Vlade Srbije, ni protiv njenih nastojanja da se pridruže EU, niti su uperene protiv KFOR-a, niti drugih međunarodnih organizacija, već isključivo protiv institucija tzv. republike Kosovo. One će opstajati sve dok na severu pokrajine bude pokušaja da se instaliraju inistitucije tzv. države Kosovo. Nas na to obavezuje i deklaracija koju je donela Skupština Srbije 31. jula i mi ćemo se pridržavati te deklaracije sve dok budemo mogli", rekao je Pantić.

Milović: Kad vidimo originalnu verziju sporazuma, donećemo odluku

Predstavnici Srba sa severa Kosova Nedeljkoviæ, Pantiæ, Miloviæ, Ristiæ, Niniæ (Tanjug, arhiva)
Čelnici opština severnog Kosova, odbornici i srpski narod mogu doneti odluku o tome da li će prihvatiti dogovore iz Brisela tek kad dobiju originalnu verziju sporazuma, izjavio je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

"Kada dobijemo od (šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića) Borka originalnu verziju sporazuma koju je dogovorio u Briselu, kada ona bude predstavljena poslanicima u Skupštini, možemo da donosimo odluku o prihvatanju sporazuma", kazao je Milović agenciji Beta.

Milović je to rekao povodom zahteva predsednika Srbije da Srbi sa severa do sutra prihvate sporazum o upravljanju administrativnim prelazima koji je postignut u Briselu.

Milović je rekao da su rok i zahtev koji im je predsednik uputio dokaz koliko se Beogradu žuri zarad kandidature.

"Sigurno da će svi naši odbornici i građani tražiti pisanu verziju sporazuma iz Brisela. Na reč ne možemo donositi odluke koje se tiču opstanka i našeg i naše dece", rekao je Milović.

Milović je poručio Beogradu da neće biti problema ukoliko su sporazumi najbolji za Srbiju, jer to znači da su najbolji i za njih.

"Ukoliko je to najbolje za Srbiju, a s obzirom da smo i mi građani Srbije, neće biti problema", kazao je Milović.

"Puno je nejasnoća u dogovorima postignutim u Briselu, da bi konačno mogli svoju odluku da iznesemo trebaju nam sporazumi u pisanoj formi", kazao je predsednik opštine Zvečan.

"Mi nijedan sporazum nismo dobili, zašto se krije od nas i od parlamenta pitanje je", kazao je Milović i dodao da kosovski Srbi imaju pravo da sumnjaju, jer su svi sporazumi u korist Prištine.

Prema njegovim rečima, sporazum o integrisanom upravljanju granicom je kamen temeljac za priznanje nezavisnosti Kosova.

Milović je naveo da čelnici lokalne samouprave ne žele, niti hoće da se kriju iza bilo koga, jer zastupaju stavove skupština opština i građana.

Ristić: Vlast u Beogradu je priznala nezavisno Kosovo

Ristiæ i Pantiæ (Tanjug, arhiva)
Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ocenio je da je sporazumom u Briselu vlast u Beogradu konačno priznala nezavisno Kosovo.

Vlast je tim sporazumom priznala nezavisno Kosovo, koliko god tvrdila da to neće učiniti, kazao je Ristić agenciji Beta.

"Činjenica da ćemo između Kosova i centralne Srbije imati granicu ne može se drugačije tumačiti nego priznavanje kosovske nezavisnosti", rekao je Ristić i pozvao građane da ostanu na barikadama, mirni, mudri i odlučni da ne dozvole instaliranje kosovske carine i drugih privremenih institucija.

Malo ko je danas od lokalnih lidera na severu bio dostupan za komentare toga šta za Srbe znači postignuti sporazum.

Za komentare nisu bili spremni ni građani na barikadama koji više od četiri meseca dežuraju, jer nisu saglasni sa uvođenjem carina na administrativnim prelazima.

"Ne verujemo u dogovor, bojimo se prevare i mislimo da će posle 9. decembra sve biti po starom, biće nastavljeni napadi na Srbe. Od sporazuma korist će imati samo Albanci", mišljenja su građani na severu Kosova.

U opštinskim skupštinama u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću i dalje traju konsultacije odborničkih grupa o zakazivanju zajedničke sednice četiri SO na kojoj će biti doneta odluka o sudbini barikada posle poziva predsednika Borisa Tadića da one budu uklonjene.

Tačan datum nije određen, ali se pominje početak nedelje, kada će svoju reč o aktuelnim dešavanjima na severu Kosova dati narodni predstavnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

284 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: