Nije idealno ali stojim iza rešenja

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je rešenje do kojeg se došlo u dijalogu Beograda i Prištine usklađeno sa srpskim nacionalnim interesom.

Izvor: Beta

Subota, 03.12.2011.

17:14

Default images

On je istakao da rešenje ne podrazumeva elemente takozvane državnosti Kosova i da od Srba na severu Kosova zahteva da ga podrže.

"Rešenje nije idealno, ali ja čvrsto stojim iza njega", istakao je Tadić.

"Postigli smo ono što je u ovom trenutku bilo moguće postići. Ovim rešenjem nijedna strana neće biti u potpunosti zadovoljna", rekao je predsednik Tadić novinarima u Berlinu.

Tadić je istakao da sporazum razume isključivo kao sporazum o administrativnim prelazima, a nikako kao sporazum o granicama i još jednom ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

On je kao potvrdu toga naveo da u postignutom rešenju nema državnih simbola takozvane države Kosova, nema nikakvih državnih simbola, nema carinika koji bi obavljali svoju carinsku dužnost, već su samo posmatrači.

Stoga, kako je rekao, očekuje od Srba sa severa Kosova da podrže sporazum i da ne blokiraju njegovu primenu.

"Ja verujem da kosovski Srbi treba da prihvate ovo rešenje. Ja tražim, zahtevam od njih da prihvate postignuto rešenje", rekao je predsednik Srbije novinarima u Berlinu nakon konferencije opozicione Socijaldemokratske partije.

Tadić je dodao da to "ne traži samo od građana već pre svega od lidera kosovskih Srba koji sada ne smeju da se sakrivaju iza građana".

Predsednik Srbije je dodao da se to odnosi i na njegove politicke oponente u Beogradu koji smatraju da o svim pitanjima treba da odlučuju samo građani.

"Onda nam vlada ni istitucujie političkih predstavnika građana ne bi ni trebali već bi organizovali reeferendum za svako od ovih pitanja, ali nijedna drzava ne može tako da funkcioniše", rekao je Tadić.

Od vođa kosovskih Srba on, kako je rekao, "očekuje da ne blokiraju primenu juče postignutog sporazuma".

On je još jednom izrazio žaljenje što su povređeni vojnici Kfora, ali i brojni srpski građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: