Tadić danas u Berlinu

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić boravi u Berlinu na poziv najjače nemačke opozicione Socijaldemokratske partije.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2011.

00:00

Default images

Tadić će učestvovati na međunarodnoj konferenciji na temu „Jaka socijaldemokratija za jaku Evropu".

Tadić boravi u Nemačkoj dan nakon što je nemačka kancelarka Angela Merker rekla da Srbija ne ispunjava uslove za dobijenje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Glavni i odgovorni urednik lista "Politika" Dragan Bujošević smatra da je stav Nemačke presudan za konačnu odluku o kandidaturi Srbije.

“Pitanje je koliko je to njen konačni stav i koliko on može da se menja, ili je još jedan dodatni pritisak da pregovori Beograda i Prištine krenu u onom pravcu u kom Nemačka želi, a ona želi da suštinski potvrdi nezavisnost Kosova”, kaže Bujošević.

Srbija treba da vidi šta treba da uradi da bi zadovoljila Berlin.

“Da vidi šta bi to Berlin zadovoljilo i da vidi da li bi veća šteta bila da Beograd zadovolji Berlin ili ne. Ne znam koliko stav Nemačke deli još zemalja. I u ovim situacijama ima neka zemlja koja podržava negativan stav, sećate se kako je to izgledalo sa haškim uslovom”, kaže Bujošević.

Uklanjanje barikada ne bi možda i zadovoljilo Nemačku, smatra on.

“Vestervele je jasno rekao, priznavanje teritorijalnog integriteta Kosova. Ako Nemačka sada traži da Srbija prizna teritorijalni integritet, to je samo drugo ime za nezavisnost Kosova”, kaže on.

Bujošević smatra da bi Tadićev odlazak u Berlin mogao da pomogne, ukoliko se on sastane sa Angelom Merkel.

“Ono što se dogodilo jeste da je ovo predizborno vreme najbolje vreme da se od Srbije izvuče maksimalna količina ustupaka. Cilj Nemačke je nezavisno Kosovo, cilj Srbije je da to nikako ne uradi u ovo predizborno vreme. Nemačka koristi ovo vreme pred izbore kao vreme u kome misli da može da izvuče najviše ustupaka za učvršćivanje nezavisnosti Kosova”, kaže Bujošević.

U Nemačkoj takođe boravi i ministar policije i lider SPS Ivica Dačić, koji će takođe razgovarati s rukovodstvom nemačke Socijaldemokratske partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: