Nastavak dijaloga već danas?

U Briselu se danas posle podne nastavljaju razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine, potvrdio šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2011.

13:58

Default images

Stefanović je za Slobodnu Evropu rekao da je ceo pregovarački tim u Briselu i da se nastavak dijaloga očekuje.

Stefanović je rekao da je Srbija pripremila nekoliko predloga i da će se danas o tome raspravljati. On je naglasio da je srpska delegacija dala više konkretnih, jasnih predloga i da niko više ne može da optuži Beograd za opstrukciju.

Prema njegovim rečima, najspornije je regionalno predstavljanje Kosova i granice, za koje kaže da Srbija neće dozvoliti da dobiju atribut državnih prelaza.

Stefanović je takođe istakao da veruje da se može doći do nagodbe.

Povodom izjave nemačke kancelarke Angele Merkel da "za sada nisu obezbeđene pretpostavke za dodelu statusa kandidata Srbiji", Stefanović je kazao da ta izjava znači da u ovom trenutku Srbija ne ispunjava uslove, ali, kako je dodao, zato je ovde srpska delegacija da to upravo uradi i ostvari.

On je rekao da je optimista vezano za samit EU 9. decembra na kojem se odlučuje o davanju statusa kanidata Srbiji za članstvo u Uniji.

Stefanović je u petak rano ujutro novinarima rekao da je ostalo nekoliko stvari da se reši i da je do izvesnog napretka došlo po pitanju primene dosad postignutih dogovora.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je danas da rešenje za prelaze u dijalogu sa Beogradom treba tražiti u modelu integrisanog upravljanja.

Ona je pred početak razgovora sa šefom begoradskog tima Borkom Stefanovićem rekla novinarima da je tokom prethodnih razgovora Srbija odbila nacrt rešenja za prelaze koje je sastavio evropski posrednik Robert Kuper.

Ona je ponovila da je integrisano upravljanje prelazima rešenje koje je u skladu sa evropskim standardima.

"Mi imamo viziju da dovedemo Kosovo u Evropu i Evropu u Kosovo, a ovo rešenje je u skladu sa tom vizijom", kazala je Tahiri.

Ona je optužila beogradski tim da stvara pogrešni utisak da se razgovara samo o prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) i navela da svih šest prelaza treba da budu uređeni na isti način.

Rešenje, po njoj, uključuje popitpsivanje tripartitnog protokola Beograda, Prištine i međunarodne zajednice i da bi po tome sve tri strane trebalo da imaju predstavnike na prelazima.

Podsetimo, osma runda dijaloga Beograda i Prištine trajala je do kasno sinoć, a Stefanović je tada izjavio da nisu postignuti konačni rezultati, iako je došlo do izvesnog približavanja stavova o rešenju za administrativne prelaze i regionalno predstavljanje Kosova.

Vest o nastavku dijaloga dolazi samo dva sata od kako je nemačka kancelarka Angela Merkel jasno poručila Srbiji da neće podržati njenu kandidaturu za članstvo u EU upravo zbog Kosova. Ona je podsetila vlasti u Srbiji da dobri odnosi sa susedima takođe spadaju u kriterijume za članstvo u EU, a sukob Srba sa severa Kosova s nemačkim vojnicima Kfora nazvala je neprihvatljivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: