Nema dogovora Srba i Kfora

Sastanak predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića, komandanta Kfora i potpukovnika Franca Pirkera u Jagnjenici završen bez konačnog rešenja.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2011.

11:19

Default images

Na sastanku, koji je počeo u 10h i koji je trajao sat i po, ipak je dogovoreno da se mirnim putem traže rešenja i nastave pregovori o izlasku iz krize u tom selu. je .

Kako je ranije najavljeno, očekuje se da na sastanku bude predloženo rešenje krize u selu Jagnjenica, gde su se vojnici Kfora i Srbi sukobili u ponedeljak oko barikade.

Na sastanku se razgovaralo o oslobađanju puta Zvečan-Zubin Potok, na kome su se Srbi i Kfor sukobili u ponedeljak oko barikade koju su uklonili
nemački i austrijski vojnici.

Ristić je novinarima posle sastanka rekao da ima obećanje od Kfora da u narednih nekoliko dana neće biti nasilnih akcija, kao i da će u tom periodu pokušati da se pronađe rešenje.

"Razgovarali smo o predlozima za oslobađanje puta Zvečan-Zubin Potok na raskrsnici u mestu Jagnjenica. Kfor želi da oslobodi taj put i da napravi kontrolni punkt za selektivnu kontrolu vozila u potrazi za oružjem. Mi nemamo ništa protiv takvog predloga, ali ne prihvatamo punkt na tom mestu na raskrsnici u Jagnjenici", rekao je on.

Po tom predlogu, Kfor ne bi kontrolisao autobuse, sanitetska vozila i slično, nego u okviru svog mandata vozila u potrazi za oružjem, naveo je Ristić.

Prema njegovim rečima, na sastanku je dogovoreno da u najkraćem roku budu izneti novi predlozi o prisustvu Kfora, ali i o prisustvu Srba u selu Jagnjenica.

"U naredna dva-tri dana pokušaćemo da nađemo neko rešenje. Suština dogovora je da pokušamo da dođemo do mirnog rešenja i da se izbegne svaki eventualni izazov da dođe do sukoba vojnika i naroda", rekao je Ristić.

On je dodao i da sve zavisi od Kfora, "koji mora da shvati da se ništa silom ne može raditi".

"Narod na severu Kosova ostaje na svim barikadama kao i proteklih meseci. Ne samo zbog poslednje akcije Kfora u Jagnjenici, već da bi sprečio instaliranje takozvanih kosovskih institucija na severu Pokrajine", rekao je Ristić.

Situacija na severu Kosova danas je mirna. Građani su na barikadama i tvrde da će tu i ostati.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je u utorak Srbe da uklone barikade, a Kfor da obustavi akcije za uklanjanje barikada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: