Postignut dogovor o prelazima

Savet EU: Postignut dogovor o integrisanom upravljanju prelazima, koji predviđa slobodu kretanja. Primena od 26. decembra. Potvrdio i Borislav Stefanović.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 02.12.2011.

22:01

Default images

"Imajući na umu da će od strana biti zahtevano da postepeno harmonizuju svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU, strane su postigle saglasnost o konceptu integrisanog upravljanja prelazima koji je razvila EU“, piše u saopštenju EU.

Kako se precizira, to znači da će strane postepeno formirati zajedničke, integrisane, pojedinačne i bezbedne prelaze na ispostave na svim zajedničkm prelazima. Takodje se navodi da će Euleks biti prisutan u skladu sa svojim mandatom.

"Koncept inegrisanog upravljanja prelazima će se postepeno sprovoditi čim to bude moguće u praksi", dodaje se u saopštenju.
Strane su, kako se ističe, vodile suštensku disusiju o pitanju efikasne i inkluzivne regionalne saradnje o čemu je postignut dobar napredak, a na to pitanje će se vratiti na sledećem sastanku.

Prema saopštenju, strane su, takođe, nastavile disusije vođene na prethodnim sastancima, uključujući one o pitanjima telekomunikacija i energije, a razmotren je i proces sprovodjenja ranije dogovorenog.

Očekuje se da će dogovor o slobodi kretanja biti potpuno sproveden počev od 26. decembra 2011, što će imati za rezultat da će svi moći slobodno da putuju. Štaviše, i u skladu sa dogovorom o matičnim knjigama, strane će početi da kopiraju dokumente počev od 5. decembra 2011. Edita Tahiri je ranije izjavila da je postignut načelan dogovor o integrisanom upravljanju granicom. Šef beogradskog pregovaračkog tima je potvrdio da je postignut dogovor o administrativnim prelazima.

"Nakon tri dana maratonskih razgovora konačno smo došli do dogovora o integrisanom upravljanju prelazima. Obe strane su se saglasile da primene evropski model na svih šest prelaza", kazala je Tahiri po okončanju najnovije runde razgovora.

Prema njenim rečima, taj model predviđa da će prelazi biti pod jurisdiksijom obe strane, a sve tri strane (Beograd, Priština i međunarodna zajednica) uskoro će potpisati protokol. Tahiri, takođe, tvrdi da sutra neće biti nastavka razgovora.

"Mi se sutra ujutro vraćamo za Prištinu", rekla je ona.

Po podne u Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine. Na dnevnom redu su iste teme kao i prethodnih dana, a to su prelazi i regionalno predstavljanje Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: