"Barikade ne koriste, uklonite ih"

Portparol Kfora Uve Novicki izjavio je da Kfor očekuje da Beograd ukloni barikade u Srbiji kod administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2011.

22:07

Default images

Na taj način će, kaže Novicki, Beograd pokazati da je poziv za prekid blokade puteva predsednika Srbije Srbima na severu Kosova iskren.

"Vlada Srbije ima mogućnost da ukloni barikade koje se nalaze u Srbiji kod prelaza Brnjak i Jarinje i pokaže da predsednik (Boris Tadić) iskreno misli i poziva Srbe da uklone barikade na severu Kosova", kazao je Novicki agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, bio bi to prvi korak kojim bi Beograd pokazao da je poziv za uklanjanje barikada iskren.

Novicki je rekao da očekuje da će predstavnik Kfora za region Zubin Potok i predsednik te opštine Slaviša Ristić na sutrašnjem sastanku naći rešenje za barikadu u Jagnjenici.

"Očekujemo da će predsednici opština i žitelji severnog Kosova razmisliti i shvatiti da barikade nikome ne koriste i ukloniti ih", kazao je Novicki, koji je danas posle podne posetio Jagnjenicu i razgovarao sa Srbima na barikadi.

Novicki je danas u ime Kfora ponovio apel Srbima na severu Kosova da uklone barikade, jer će u suprotnom Kfor sam ukloniti barikade kako bi mogao da funkcioniše i kako bi obezbedio slobodu kretanja u tom području.

On je ponovio da Kfor, iako ima ovlašćenja, ne želi da koristi silu u rešavanju problema.

Predsednik Boris Tadić je u utorak zatražio od Kfora da ne primenjuje silu i pozvao Srbe na Kosovu da uklone barikade.

Tadić je pozvao političke predstavnike Srba na severu Kosova da pozovu građane da uklone barikade. "Barikade ne doprinose odbrani srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji. One ih, naprotiv, ugrožavaju", ukazao je Tadić.

Predsednik je pozvao političke predstavnike Srba na severu Kosova da učine sve kako bi se prekinule blokade puteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: