"Srbija uskraćena za punu istinu"

Lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da je Srbija još uskraćena za "punu istinu i nadu da se Srbija stvarno okreće racionalnijoj politici" prema Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2011.

12:19

Default images

On je rekao da dva dana posle izjave predsednika Borisa Tadića da Srbi treba da se povuku s barikada na severu Kosova "nema nikakve naznake da će ono što je rečeno biti samo uvod u energičnu promenu politike, iskren razgovor sa Srbima na Kosovu i sednicu parlamenta na kojoj se jedino može formulisati nov i uspešniji odgovor na probleme".

"Srbi na barikade nisu otišli sami, tamo ih je poslala taktika Beograda i zato posle svega odgovor na njihov očaj ne može biti poruka da su na barikadama odslužili svoje", rekao je Jovanović u pisanoj izjavi i dodao da "ovo što gledamo nije preokret, nego panika vlasti suočene s rizikom gubitka kandidature i gubitka svake veze sa Srbima na Kosovu".

"Više od 25 godina s kosovskim Srbima niko nije ozbiljno razgovarao, beogradska politika ih je povlačila od Ušća i Gazimestana, do najnovijih barikada, na kojima je ta politika zloupotrebe uplašenih ljudi doživela poslednji čin", dodao je on.

Lider LDP je rekao da je razgovarao s predstavnikom Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom i najavio dalje razgovore s predstavnicima zemalja koje odlučuju o kandidaturi Srbije.

"Svakome u Evropi kažemo da je gubitak veze sa Evropom i uskraćivanje kandidature veliki udarac za Srbiju, ali je teško očekivati razumevanje za zemlju čija vlast stalno ponavlja greške, posle godina iste politike, kalkulacija i čekanja poslednjeg trenutka da nešto uradi", rekao je Jovanović.

On je ocenio da "u društvu vlada konfuzija" i da nije dovoljno da funkcioneri vladajuće koalicije "stidljivo ponavljaju ono što smo svi čuli".

Jovanović je pozvao predstavnike vlasti, predsednika i članove vlade da dođu pred parlament zbog toga što je to mesto "gde se Srbiji može pomoći da spasi evropsku kandidaturu, a kosovskim Srbima dati garancije da napuštanje barikada neće značiti i trajno napuštanje Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: