Dijalog BG-PR: Osma runda drugi deo

Osma runda pregovora delegacija Srbije i Kosova nastavljena u Briselu. Teme: situacija na prelazima na severu Kosova i regionalno predstavljanje Prištine.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 01.12.2011.

08:45

Default images

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović je izjavio da postoji prostor za dogovor o regulisanju prometa na administrativnim prelazima, ali da "najviše zavisi od spremnosti druge strane da odustane od svojih maksimalističkih zahteva".

On je rekao da će današnja runda biti duga i teška i da će se dotaći i problema regionalnog predstavljanja Kosova.

"Ceo naš državni vrh je sve vreme bio uključen u proces i nejasno je zašto druga strana nije spremna da ide do kraja" (u postizanju dogovra), naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ovo je jedan od ključnih momenata i "celo društvo treba da pokaže spremnost i zanemari stranačke i druge partikularne interese".

"Važno je da Srbi sa Kosova prate državnu politiku jer druge nema", poručio je Stefanović i dodao da je nejasno šta opozicija nudi kao alternativu i kakav je njihov odgovor na situaciju.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je pre početka pregovora da "postoje izgledi"za postizanje sporazuma ali da će ipak biti "jako teško" da se utanači dogovor o "integrisanom upravljanju granicama".

Današnja runda pregovora u Briselu počela je oko 12.00.

Tahiri je ponovila stav Prištine da je to "evropski model upravljanja granicama" i rekla da oko toga postoji pozitivan stav Prištine.

Šefica pregovaračkog tima Prištine takođe je iznela tvrdnju da Srbija postavlja prepreke za "ravnopravno regionalno zastupanje Kosova".

Tahiri je rekla da posle više meseci dijaloga postoje dogovori samo na papiru a malo se od toga primenjuje, pripisujući odgovornost za to Beogradu.

Podsetimo, zvaničnici EU su sinoć saopštili da je na prvom, jučerašnjem sastanku osme runde postignut "dobar napredak" o "zajedničkom upravljanju" administrativnim prelazima, odnosno granicom - kako su rekli i najavili da će se sastanak nastaviti danas pre podne.

Šef srpske delegacije Borislav Stefanović izjavio je sinoć da su se dve strane približile dogovoru o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima na severu Kosova, i da postoje dve tačke neslaganja što, kako je naveo, nije mnogo.

Stefanović je rekao da dve strane, međutim, nisu približile stavove o regionalnom predstavljanju Prištine.

Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri rekla je sinoć da su iznete ideje radi premošćavanja razlika i ponovila da Priština insistira na "evropskom modelu integrisanog upravljanja granicama".

Tahiri je rekla da će se danas razgovarati i o telekomunikacijama, energetici i regionalnom predstavljanju Prištine.

Ishod dijaloga Beograda i Prištine čeka i evropski komesar za proširenje Štefan File kako bi šefovima diplomatija Evropske unije uputio pismo u vezi sa statusom kandidata za Srbiju uoči odluke koja će biti poznata već 5. decembra, a zvanično saopštena 9. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: