U Jagnjenici tri nove barikade

Iako je Boris Tadić pozvao da se uklone barikade, Srbi su i dalje na njima - u Jagnjenici postavljene tri nove, u Dudinom kršu ojačana stara.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 01.12.2011.

00:05

Default images

"Politika" piše da Srbi dežuraju na svih 19 barikada. U Jagnjenici je u sredu bilo mirno.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić sastao se jutros u Jagnjenici s komandantom Kfora za veze Adolfom Konradom, od kog je zatražio slobodu kretanja za građane koji koriste put Zubin Potok - Zvečan, koji su blokirali vojnici Kfora nakon uklanjanja barikade u Jagnjenici.

Ristić je s Konradom razgovarao o situaciji u selu Jagnjenica, gde je Kfor u ponedeljak probio barikadu, a Srbi su postavili nove.

On je novinarima posle sastanka rekao da će sutra u deset časova u Zubinom Potoku nastaviti razgovor s predstavnicima Kfora susretom s komandantom koji je rukovodio operacijama na Jagnjenici minulih dana.

Ristić je od Kfora zatražio da poštuje i ne izlazi izvan okvira mandata koji im je poveren, kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova.

Konrad je rekao da nema mandat da daje izjave, već da je tu kako bi prikupio informacije sa terena i preneo ih komandi Kfora. On je, sa još nekoliko vojnika Kfora, obišao barikade koje su Srbi postavili u utorak i blokirali Kfor koji je i dalje okružen sa tri strane zemljanim preprekama na putu Zubin Potok – Zvečan u Jagnjenici.

Inače, ovog jutra i protekle noći na severu Kosova je mirno, a kako javlja dopisnik B92, deca u Zubinom Potoku danas su ponovo krenula u školu. Srbi su na barikadama i ovu noć proveli pored vatre, ali ih je bilo nešto manje nego prethodnih dana.

Najavljene konsultacije predsednika opština sa severa Kosova i Metohije odložene su za sutra, rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Konsultacije su odložene zbog nemogućnosti pojedinih predsednika da danas prisustvuju zajedničkom sastanku, rekao je Pantić.

Na tom sastanku predsednici opstina trebalo bi da usaglase termin za održavanje zajedničke sednice četiri opštine sa severa Kosova, na kojoj bi odbornici trebalo da se izjasne o pozivu predsednika Srbije Borisa Tadića za uklanjanje barikada.

Srbi sa severa razočarani u Tadića

(Tanjug)
Srbi sa severa Kosova su razočarani zbog apela predsednika Srbije, izjavio je u sredu predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, dok je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao da je taj poziv zbunjujući i da misli da je rezultat pritiska iz Brisela.

Oni su za "Politiku" rekli da će danas zakazati hitnu zajedničku sednicu odbornika sve četiri srpske opštine, na kojoj bi se razmotrio zahtev predsednika Srbije za uklanjanje barikada.

List "Danas", s druge strane, piše da, u slučaju da Vlada Srbije zbog neposlušnosti lokalne samouprave primeni privremene mere, Srbi na severu najavljuju da su spremni i za alternativne mere otpora. Isti list piše i da iz Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije najavljuju da će krivična prijava protiv Borislava Stefanovića biti podignuta čim se obelodani sadržaj današnjih pregovora u Briselu.

"Danas" piše i da će srpski predstavnici sa severa Kosova najverovatnije tražiti da se Skupština Srbije izjasni o promeni državne politike, koju je najavio Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: