Tadićev zahtev razočaranje za Srbe

Zahtev predsednika Srbije da se uklone barikade nije iznenađenje za kosovske Srbe već razočaranje, rekao predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Izvor: Beta

Sreda, 30.11.2011.

17:33

Default images

"Očekivali smo da će Tadić, posle poziva (visoke predstavnice EU) Ketrin Ešton da pokaže svoju lidersku poziciju i pozove Srbe da uklone barikade, to i učiniti, ali nas iznenađuje da je četiri meseca pričao jednu priču i zamajavao narod", rekao je Ristić na sednici Skupštine opštine Zvečan.

Predsednik opštine Zubin Potok ukazao je da čelnici opština na severu Kosova moraju da budu oprezni i izbegnu zamku - da budu odgovorni za propast srpskog naroda.

Ristić je ocenio da izjava o povlačenju barikada predstavlja nekorektno ponašanje predsednika prema sopstvenom narodu.

On je podsetio da je predsednik Tadić čelnicima opština sa severa na sastancima i u svim zvaničnim saopštenjima sve do juče govorio da su barikade legitimno sredstvo.

"Pitamo se šta je cilj njegove poruke - da se barikade uklone ili je cilj da se ponovi nešto što traži Zapad ili se iza toga krije nešto mnogo opasnije a to je da se za eventualnu propast srpskog naroda i ovog prostora krivica prebaci na narod i predsednike opština - na sve nas koji smo se 12 godina borili", rekao je Ristić.

On je ocenio da "izdaju i možda nesreću" srpskog naroda na Kosovu pokušavaju da pripišu građanima, dodavši da drugi deo Tadićeve izjave govori o tome.

Upozorava nas da ne smemo da napravimo grešku kao što je to rađeno u prošlosti, rekao je Ristić i zapitao koji su to plan Srbi odbili.

"Da li je Srbima bilo kakav plan ponuđen, osim da prihvate nezavisno Kosovo i njihove institucije? Ako se misli na Ahtisarijev plan, njega su svi verbalno odbili, pa i predsednik Tadić", rekao je Ristić.

"Ne smemo da ćutimo, moramo da pitamo predstavnike građana šta nam valja činiti. Mislim da svako treba da odgovara za svoje postupke. Za izdaju zemlje treba da odgovara onaj ko je zemlju izdao i ne može se odgovornost prebaciti na drugoga. Treba da izbegnemo zamku, a to je da budemo odgovorni za propast i izdaju ovog naroda", rekao je Ristić.

Nemamo pravo da pozovemo narod i da kažemo da nema pravo da se bori za svoje živote, kuću, porodicu, za državu Srbiju i da treba da se povuče i prihvati tuđu državu, rekao je Ristić i pozvao narod da na svako nasilje Kfora ostane miran, jedinstven i uzdržan. Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže da će skupštine opština na severu Kosova veoma brzo razmotriti poziv predsednika Srbije za uklanjanje barikada.

Pantić je rekao da je taj poziv "zbunjujući" i da se boji da je rezultat pritiska iz Brisela.

"Mislim da predsednik Republike na ovaj način odustaje od očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje, o kojem više i ne govori, već govori o opstanku Srba na Kosovu", rekao je Pantić.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je da potezi koje povlači stanovnistvo sa severa Kosova i njihovi politički predsednici moraju biti uskladjeni sa državnom politikom.

Ninić je istakao da bi, ukoliko bi izostala koordinacija sa zvaničnim Beogradom, sve što bi Srbi sa severa pokrajine radili moglo da ide u korist vlasti u Prištini.

On je ponovio da ljudi koji su na barikadama nisu protiv Kfora, već protiv onih koji pokušavaju da im nametnu kosovske umesto srpskih institucija i granicu na mestu gde se sada nalaze administrativni prelazi.

Ninić je dodao da se boji da bi eventualna rasprava na zajedničkoj sednici četiri opštine na severu Kosova, po pozivu iz Beograda da se barikade uklone, bila ispolitizovana, što ne bi bilo prvi put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: