U Jagnjenici mirno, škole ne rade

U Jagnjenici i na čitavom severu Kosova prethodna noć protekla je mirno. Zbog ugrožene bezbednosti dece škole ne rade.

Izvor: Beta

Sreda, 30.11.2011.

07:40

Default images

U Jagnjenici, gde je Kfor pre dva dana uklonio barikadu prema albanskom selu Čabra, Srbi su sinoć postavili novu, izručivši pesak na kolovoz.

Na to su vojnici reagovali bacanjem velikih količina suzavca, ali upotrebe oružja nije bilo, iako su građani u više navrata preko megafona upozoravani da će, ako izruče pesak, vojska pucati.

U Jagnjenici je od prošle noći mirno, građani su na novoj barikadi, vojnici Kfora na pozicijama na kojima su od trenutka kada su pre dva dana probili prethodnu barikadu u ovom mestu, a u opštini Zubin Potok ne rade škole.

Načelnik školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović izjavio je Tanjugu da su ga direktori škola obavestili da škole i predškolske ustanove u Zubinom Potoku neće raditi, tako da nastavu ne pohađa preko hiljadu dece.

Odluku o tome doneo je opštinski krizni štab, koji je procenio da je bezbednost dece ugrožena, zbog situacije nastale pokušajem vojnika Kfora da uklone barikadu u Jagnjeci, dodao je Stojčetović.

On je kazao da i neka deca iz Zubinog Potoka koja pohađaju nastavu u Kosovskoj Mitrovici takođe nisu došla u školu.

Osnovna škola "Blagoje Radić" u Zupču, koju pohađa oko stotinu osnovaca, nalazi se na oko 500 metara od mesta gde je dolazilo do sukoba građana i vojnika Kfora, a suzavac koji su koristili vojnici mogao se osetiti i u dvorištu ove škole.

U Jagnjenici je od sinoć mirno, vojnici Kfora nalaze se na pozicijama na kojima su od trenutka kada su pre dva dana probili barikadu u ovom mestu u opštini Zubin Potok.

Vojnici su od sinoć okruženi sa tri strane novim barikadama od zemlje, a od građana ih deli i ranije razvučena bodljikava žica.

Tokom prepodneva građanima na barikadi podeljena je hrana, a u ovom mestu primetno je sve veće prisustvo novinarskih ekipa.

Nakon što je Kfor probio barikadu u Jagnjenici, Srbi su vratili barikade u susednom selu Zupče na magistralnom putu koji južni deo Kosovske Mitrovice povezuje sa Ribarićem.

Na ovom putnom pravcu od tada ne saobraćaju vozila Kfora. Uočen je veći broj preleta helikoptera do administrativnog prelaza Brnjak.

Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića dočekali su sa iznenađenjem, većina nije bila spremna za komentare, a oni koji su pristali da razgovaraju s novinarima rekli su da predsednik baš najbolje ne razume njihovu situaciju i da su barikada sredstvo borbe protiv nametanja kosovskih institucija na severu Kosova.

U Jagnjenici je sinoć probijen i novi zaobilazni put prema Zubinom Potoku, čime je ponovo uspostavljen saobraćaj iz Ibarskog Kolašina prema opštinama na severu Kosova.

U mestu Dudin Krš dodatno je ojačana barikada na putu koji vodi od južnog dela Kosovske Mitrovice prema Leposaviću, a dežuralo se i na svim ostalim barikadama na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: