Stefanović: Državni vrh jedinstven

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović rekao da je potrebno da se sačuva jedinstvo i da se građani na severu Kosova ne izlažu aktima nasilja.

Izvor: Beta

Utorak, 29.11.2011.

20:28

Default images

On je rekao da ne sme da se dozvoli da istovremeno "ekstremisti s jedne strane među Srbima, a s druge Kfor, koji želi da upotrebi silu, dovode ljude u vrlo nepovoljne situacije, ugroze njihove živote i krhku stabilnost koja tamo postoji".

"Dobro je da bude mirno i da nema nasilja, da se za svoje interese borimo kroz pregovarački proces", istakao je Stefanović.

Stefanović, koji je na putu za Brisel, kazao je da oko nastavka dijaloga Beograda i Prištine nema nikakvih problema i poručio da građani sa severa Kosova ostanu uz svoju državu.
On je istakao da je državni vrh Srbije jedinstven u odluci predsednika Borisa Tadića da pozove Srbe sa severa Kosova da uklone barikade.

"Sve vreme smo govorili da one nisu cilj, već sredstvo i da su uvek i služili za postizanje političkog rešenja", izjavio je Stefanović za "Blic" i ocenio da bi barikade koje ne donose rešenje već samo eskalaciju sukoba, samo išle na ruku Prištini i ekstremistima medju Srbima na severu pokrajine.

"Oni ne žele rešenje već samo potpiruju sukobe građana, a iza svega stoji zapravo ostvarenje njihovih ličnih interesa. U situaciji kada Kfor želi nasilno da ukloni barikade, za državu je najvažnije očuvanje ljudskih života", kazao je Stefanović.

Upitan da li misli da će Srbi sa Kosmeta pozitivno reagovati na Tadićev poziv, Stefanović je odgovorio: "Treba pronaći rešenje da prihvate poruku predsednika na razuman način. Država se zaista nalazi u teškoj situaciji".

Na pitanje na šta je Tadić mislio kada je rekao da se "ne smeju ponoviti greške iz 90-ih godina kada su predstavnici Srba odbili Vens-Ovenov plan i plan Z4", Stefanović je kazao da je Tadić mislio da se "rešenje za kosovski problem može postići samo dijalogom".

"I dalje su sveža istorijska sećanja o propuštenim prilikama. Tako su se Srbi iz Hrvatske i Bosne ogradili od zvaničnog stava Srbije i to se pokazalo kao loše", rekao je šef beogradskog tima.

Upitan da li država razmišlja o prihvatanju Ahtisarijevog plana, Stefanović je odgovorio: "Apsolutno ne, ako se ponudi u celini. Taj plan je odbijen jer iako ima nekih pozitivnih elemenata, podrazumeva nezavisnost Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: