Sudija Lukić podneo ostavku u VSS

Sudija Milimir Lukić, podneo je 23. novembra ostavku na mesto člana Visokog saveta sudstva.

Izvor: Politika

Sreda, 30.11.2011.

09:00

Default images

Tekst ostavke pročitan je na sednici VSS od 24. novembra kojoj sudija Lukić nije prisustvovao. Članovi saveta razgovarali su na sednici o razlozima koje je sudija Lukić naveo u tekstu ostavke, ali VSS do danas o tome nije izdao saopštenje.

"Tačno je da sam podneo ostavku", rekao je sudija Lukić.

On juče nije učestvovao u radu druge komisije VSS, čiji je predsednik, a pred kojom se održavaju ročišta u postupku preispitivanja odluka o izboru sudija. Izostaće, kako je rekao za naš list, i sa ročišta zakazanih za drugi, peti i sedmi decembar jer smatra da pod ostavkom ne može da učestvuje u radu VSS-a.

"Verujem da će doći dan kada će postojati potpuno jasna i precizna pravila i procedure za izbor i napredovanje, ali i razrešenje nosilaca sudskih funkcija, na osnovu kojih će najčestitiji i najobrazovaniji kadrovi moći da budu birani u sudove, a potom samo na osnovu ostvarenih rezultata, dosegnute dostojnosti i autoriteta moći da napreduju u sudskoj hijerarhiji. Takođe, želim da verujem u dan kada će VSS sve napred rečeno obezbeđivati kao svoj najvažniji princip i kada će pomno bdeti da se ni na koji način i od bilo koga ne utiče na nezavisnost i samostalnost sudija i sudova. Time bi zasigurno bili stečeni autoritet, poštovanje i poverenje građana u sudove i sudije i obezbeđena nepristrasna primena zakona", rekao je za Milimir Lukić.

O pritiscima na Visoki savet sudstva sudija Lukić je prvi put progovorio kada je 29. avgusta, kao predsednik komisije, odložio sva ročišta neizabranih sudija zakazanih za taj datum, uz objašnjenje da „ne želi da radi u uslovima pritiska na članove VSS”.

Samo nekoliko dana kasnije, VSS je izdao saopštenje da je 26. avgusta održana sednica na kojoj su se sve sudije izborni članovi VSS izjasnili da „ni na jednog od njih niko iz izvršne vlasti, niti ministarka pravde Snežana Malović, ne vrše bilo kakav uticaj ili pritisak u radu u Visokom savetu sudstva, što je usvojeno kao zaključak”. Dodato je da ovoj sednici nije prisustvovao samo sudija Blagoje Jakšić, koji je tada bio na godišnjem odmoru, a kasnije je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio položaj pre 13 godina kao sudija u Kosovskoj Mitrovici.

Na neposrednim izborima za članove Visokog saveta sudstva, koji su održani u sudovima 3. marta ove godine, Milimir Lukić dobio je najviše glasova sudija sva četiri apelaciona suda u Srbiji.

Javnosti je poznat kao predsednik veća koje je u Specijalnom sudu vodilo postupak protiv pripadnika „zemunskog kriminalnog klana” i kao član sudskog veća u predmetu ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: