Nemačka pozdravlja Tadićev potez

Nemačka pozdravlja poziv predsednika Srbije Borisa Tadića kosovskim Srbima da uklone barikade na severu Kosova i uzdrže se od nasilja

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2011.

19:27

Default images

"Pozdravljam jutrošnji poziv predsednika Tadića ljudima na severu Kosova da uklone barikade i da se uzdrže od nasilja. Eksplicitno podržavamo taj poziv predsednika Tadića", rekao je predstavnik Nemačke pri UN Peter Vitig.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je predstavnike Kfora da ne pokreću akcije uklanjanja barikada, a političke predstavnike Srba na severu Kosova da pozovu građane da ih uklone.

"Barikade ne doprinose odbrani srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji. One ih, naprotiv, ugrožavaju", ukazao je Tadić.

Vitig je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu rekao i da region zapadnog Balkana "ima evropsku perspektivu kada uspostavi mir i stabilnost".

Govoreći o nedavnim incidentima na severu Kosova, Vitig je rekao da nasilje nad vojnicima Kfora mora biti najstrože osuđeno jer napadi na Kfor, koji deluje na osnovu mandata po rezoluciji SB UN, predstavljaju napade i na sam autoritet Saveta bezbednosti.

Ističući da je podizanje barikada "neprihvatljivo", Vitig je pozvao sve strane da se uzdrže od nasilja, srpske vlasti "da upotrebe svoj uticaj kako bi sprečile nasilje", a vlasti u Prištini da se angažuju na rešavanju problema organizovanog kriminala i napada na manjine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: