Tadić: Srbi, povucite se s barikada

Boris Tadić pozvao Srbe sa severa Kosova da se povuku s barikada. "Barikade ne doprinose odbrani srpskih nacionalnih interesa. One ih, naprotiv, ugrožavaju".

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2011.

13:28

Default images

Predsednik Srbije upozorio je i Kfor da ne uklanjaju barikade, jer ta akcija ugrožava živote građana i mogla bi da proizvede rizik na severu Kosova.

On dodaje da je zbog događaja na severu Kosova Srbija danas dalje od dobijanja statusa kandidata nego pre dva dana. "Ovo začarani krug iz koga nema izlaza i od koga samo ekstremisti imaju korisi", kaže Tadić.

"Ovako ne možemo rešiti probleme", kaže Tadić. On dodaje da svaka eskalacija na Kosovu ugrožava interes Srbije i istakao da se ne smeju ponoviti greške iz 90-ih godina kada su predstavnici Srba odbili Vens-Ovenov plan i plan Z 4.

"Pozivam predstavnike Kfora da obustave akcije uklanjanja barikada, jer te akcije dovode u pitanje živote gradjana i proizvode teške rizike. Želim da pokažu maksimalnu uzdržanost u narednom periodu i da udju u razgovore sa političkim predstavnicima Srba", rekao je Tadić .

"Političke predstavnike Srba pozivam da učine sve da uklone barikade, jer one ugrožavaju živote gradjana a ne obezbedjuju da se odbrani ni jedan jedini nacionalni interes. Naprotiv, dovode nas u situaciju da izgubimo svaku mogućnost da branimo osnovne nacionalne interese i na severu Kosova i u medjunarodnoj areni", poručio je Tadić.

Barikade na severu Kosova , prema njegovim rečima, dodatno provociraju akcije Kfora, zbog čega su se svi našli "u začaranom krugu" iz koga nema izlaza, i u kojem samo ekstremisti imaju korist. "Predsednici opština na severu KiM imaju veliku odgovornost, veću nego što je broj ljudi koji su za njih glasali, zato što se na severu Kosova dešava medjunarodni spor. Oni ovom problemu moraju da prilaze racionalno ne iz svog stranačkog ugla. Ne treba ovu situaciju da tumače kao nacionalnu borbu na život i smrt i da vide sebe u ulozi nekakvih nacionalnih heroja, jer to je opasna situacija", rekao je Tadić.

Kako je istakao, svaki put kad dodje do eskalacije nasilja srpski nacionalni interes na KiM je ugroženiji, jer Srbija nema potencijal da svoje interese brani državnim sredstvima.

Kako je zaključio, dijalog je jedina šansa da se reše problemi na KiM, i svi treba da omoguće da se taj dijalog odvija neometano.

Kfor je danas razgovarao sa predstavnicima lokalnih Srba, ali dogovor nije postignut, dok su međunarodne snage upozorile da će ukoliko se Srbi ne uklone sa barikada, biti primorani da upotrebe suzavac. Boris Tadić kaže da ima mnogo onih koji imaju interes da Srbija ne dobije status kandidata - od nekih zemalja EU u kojima postoji zamor od proširenja, preko interesa kriminala do interesa političkih stranaka, koje bi želele da ova Vlada ne iskaže svoju uspešnost, i političkih ekstremista.

"Tu mislim na sve one koji smatraju da se patriotizam iskazuje nasiljem, kao što je to bio slučaj devedesetih godina", rekao je Tadić, odgovorajući na pitanja novinara koliko dogadjaji na Jagnjenici ugoržavaju dobijanje statusa kndidata.

Među onima kojima nije u interesu da Srbija dobije taj status je i Priština, koja, kako je rekao, Tadić želi da kroz proces pregovora ostvari svoje interese - a to je simbolično poriznavanje nezavisnosti- i da Srbiju uslovi u procesu evrointegracija zarad sopstvenih interesa.

Sa druge strane su političke snage i gradjani koji imaju interes da Srbija bude stabilna zemlja, zemlja sa kredibilitetom, jer samo u takve zemlje dolaze investitori.

Kada je reč o mojoj poziciji ja odustati neću, nastaviću proces rešavanja problema kroz miran proces i dojalog", rekao je Tadić.

U Briselu se u sredu nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Kako je ranije najavio Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda, na dnevnom redu nove runde pregovora biće pitanje prelaza Jarinje i Brnajk i predstavljanje Prištine na regionalnim skupovima i konferencijama.

Na osnovu postignutih rezultata dijaloga, ali i situacije na terenu posle najnovijih incidenata u mestu Jagnjenica, ministri spoljnih poslova zemalja članica odlučivaće u ponedeljak, 5. decembra, o statusu kandidata Srbije za članstvo u EU. Konačnu odluku o kandidaturi daće Savet ministara EU 9. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

565 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: