Kfor: Odstupite ili pucamo

Kfor je preko megafona upozorio Srbe u selu Jagnjenica da će pucati ukoliko pokušaju da postave novu barikadu na putu. Razgovori s predstavnicima Srba propali.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 29.11.2011.

07:38

Default images

"Ukoliko vaši kamioni ovde istovare šljunak, mi ćemo pucati", poručili su preko megafona vojnici Kfora.

Građani su na to burno negodovali, ali incidenata nema. Vojnici Kfora su u živom zidu i pod punom ratnom opremom stajali na mestu gde su juče u jutarnjim satima nasilno uklonili barikadu koju su Srbi četiri meseca držali prema selu Čabra, gde žive Albanci.

Razgovori komandanta jedinica Kfora u selu Jagnjenica i predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića završeni su danas oko 12.30 bez dogovora.

Kfor je ponovo tražio da se Srbi sklone s puta, dok je Ristić kazao da Kfor treba da se povuče na pozicije pre jučerašnjeg uklanjanja barikade u Jagnjenici, dodavši da vojnici imaju slobodu kretanja.

Komandant Kfora, koji nije želeo da se predstavi, optužio je Ristića da je direktno odgovoran za jučerašnje nasilje prema Kforu, što je predsednik opštine odbacio i kazao da će građane pozvati da ostanu mirni.

Nakon završetka razgovora Kfor je preko megafona pozvao Srbe da se raziđu i zapretio da će, ako to ne urade, baciti suzavac.

Zbog blokade puta Zubin Potok - Zvečan u Jagnjenici neki srednjoškolci, koji pohađaju škole u Kosovskoj Mitrovici, nisu otišli na nastavu, a škola u Jagnjenici ne radi.

Između vojnika i građana je bodljikava žica, a kada je pala noć, Srbi su zapalili kamion s drvima, koji im je služio kao barikada, a vojnici dva šatora u kojima su se građani smenjivali na danonoćnim dežurstvima. Juče je čitavog dana bilo sukoba, do zuba naoružani vojnici na svaki pokret građana ispaljivali su suzavac, biber sprej, gumene metke, šok bombe i vodene topova, a građani su uzvraćali kamenjem. Bilo je povređenih na obe strane, ali niko nije životno ugrožen.

U više navrata predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić razgovarao je s predstavnicima Kfora i od njih tražio da se povuku na početne pozicije i da oslobode jedinu saobraćajnicu koju Srbi od 1999. godine koriste za saobraćaj između Zvečana i Zubinog Potoka.

Iz Kfora su imali drugi zahtev, da se građani povuku, a oni da postave stalni kontrolni punkt na mestu gde je bila barikada. Dogovor nije postignut i obe strane su ostale na svojim pozicijama.Tako su dočekali noć koja je bila puna neizvesnosti, a takav je i dan pred nama, jer se ne nazire rešenje za krizu nastalu posle nasilnog uklanjanja barikade.

Srbi tvrde da Kfor ima slobodu kretanja i da je akcija imala za cilj izazivanje nemira, za šta bi bili okrivljeni Srbi. Iz Kfora upozoravaju da neće da se pomere s puta, da nemaju punu slobodu kretanja i da će to obezbediti svim raspoloživim sredstvima.

Oko 66 Srba zatražilo lekarsku pomoć

Upravnica Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milena Cvetković izjavila je da se u toj zdravstvenoj ustanovi nalaze još tri pacijenta, povređena u sukobima sa Kforom, ali da je njihovo zdravstveno stanje stabilno.

Cvetkovićeva je rekla da se Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, nakon jučerašnjih sukoba sa Kforom, javilo 16 pacijenata, ali da je po domovima zdravlja u Zubinom Potoku i u Zvečanu zbrinuto još oko 50 ljudi.

Cvetkovićeva je rekla da njihove povrede nisu prostrelne, već su uglavnom nagnječenja, kontuzije i rane izazvane gumenim mecima.

Prema njenim rečima, povrede su nastale i od sačme i palica, a mnogoj ljudi se javilo lekaru zbog oštećenja oka, koja su nastala zbog hemijske iritacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: