Kfor: Srbi nas napali vatrometom

Kfor tvrdi da su ih Srbi napali pirotehnikom i Molotovljevim koktelima, na šta su vojnici odgovorili "neubojitim sredstvima", gumenim mecima i suzavcem.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 28.11.2011.

21:48

Default images

"Vodeni topovi su još na položaju, a upotrebljeni su kako bi se sprecile dalje agresivne akcije demostranata protiv vojnika Kfora", navele su međunarodne snage.

U akciji Kfora na uklanjanju barikade na Jagnjenici povređena su 23 vojnika, saopštila je komanda te misije i najavila da će da će njeni vojnici odgovarati svim srazmernim sredstvima u budućim situacijama.

"Jutrošnja operacija uklanjanja barikade koju je izveo Kfor, išla je po planu. Kfor je sprovodio svoj mandat ponovnog uspostavljanja slobode kretanja. Operacija je bila uspešna i obavljena je bez nasilja prema demonstrantima", navedeno je u saopštenju. Kasnije, kako se tvrdi u saopštenju, demonstranti su napali Kfor i naneli povrede vojnicima.

"Do sada je nasilje rezultiralo sa još 23 povređena vojnika tokom kasnog podneva i večeri. Demonstranti se nikako ne mogu nazivati mirnim demonstrantima, već nasilnim i kriminalnim", kaže Kfor u saopštenju.

"Do sada je Kfor koristio samo biber-sprej, suzavac, gumene metke i vodene topove. Međutim, u situacijama kada je život ugrožen, kao u ovim, vojnici Kfora će odgovoriti svim srazmernim sredstvima", upozorio je Kfor.

Glavni štab austrijskih operativnih snaga u Gracu kaže da je osam austrijskih vojnika pripadnika Kfora povrđeno je posle podne na Kosovu. Portparol austrijskih operativniuh snaga Ginter Runderštaler je rekao da su dva vojnika "teško povređena", a da je šest njih dobilo medicinsku pomoć u ambulanti. Prema rečima Runderštalera, 20 Kforovih vojnika je povređeno u sukobima Srba i vojnika međunarodnih snaga na Kosovu.

Kfor je prethodno saopštio da su u incidentima koji su se dogodili danas kasno popodne u opštini Zubin Potok demonstranti upotrebili pirotehnička sredstva i Molotovljeve koktele protiv vojnika Kfora i da je nekoliko vojnika međunarodnih snaga povređeno.

Kfor je saopštio da je zamenik komandanta nemačko-austrijskog operativnog rezervnog bataljona nekoliko puta razgovarao sa predstavnikom opštine Zubin Potok, kako bi pronašli način da smire situaciju.

Prema saopštenju Kfora,"nasilni pojedinci" su u toku današnjeg dana napali vojnike Kfora koji su sprovodili operaciju uklanjanja barikada sa puta u opštini Zubin Potok i tom prilikom je povređeno nekoliko vojnika Kfora.

Predstavnik Kfora Uve Novicki potvrdio je da je među dvojicom pripadnika mirovnih snaga koji su ranije ranjeni i komandant bataljona čiji su vojnici učestvovali u uklanjanju barikade. Novicki je rekao da je reč o povredama koje nisu opasne po život i da se vojnicima ukazuje medicinska pomoć.

"Bilo kakava akcija koja ugrožava sigurno i bezbedno okruženje je neprihvatljiva i Kfor će preduzeti sve odgovarajuće mere da osigura bezbednost svih ljudi na Kosovu", dodao je Kfor.

U saopštenju se dodaje da je misija Kfora da doprinese obezbeđenju sigurnog okruženja na Kosovu što uključuje slobodu kretanja u skladu sa njegovim mandatom prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti.

Večeras mirno

Situacija u mestu Jagnjenica na severu Kosova, gde je Kfor posle sukoba sa Srbima uklonio barikadu, večeras je mirna, a veliki broj građana srpske nacionalnosti i dalje se nalazi na mestu gde se nalazila barikada.

Preko puta njih su vojnici Kfora koji su put u mestu Jagnjenica u Ibarskom Kolašinu osvetlili reflektorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: