Kairo: Mladić poginuo u sukobima

Jedan mladić je poginuo u centru Kaira kada su se okupljeni demonstranti sukobili s policijom.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2011.

18:59

Default images

Policija je pokušala suzavcem da rastera demonstrante i mladić je nastradao kada je pao pod policijsko vozilo.

Demonstranti sa Trga Tahrir zahtevaju da vojne vlasti predaju upravljanje zemljom civilnim vlastima. I dok protesti neprekidno traju, Egipat se sprema za izbore, koji se u tri kruga održavaju od 28. novembra do 10. januara.

Dva dana uoči prvih izbora posle 29 godina pod Hosnijem Mubarakom na Trgu Tahrir i dalje se vidi ružna slika: demonstranti, sukobi, suzavac, kamenice i smrt jednog mladića.

Prema izveštajima agencije Rojters, do sukoba s policijom došlo je kada su demonstranti krenuli ka zgradi parlamenta, kličući protiv premijera Kama Ganzurija, koga smatraju Mubarakovim čovekom. Ganzurija je u petak vladajući Vojni savet postavio na mesto premijera, pošto je pod pritiskom demonstracija njegov prethodnik podneo ostavku. Demonstranti, međutim, zahtevaju da Vojni savet ode sa vlasti i da je preda civilnim vlastima.

"Mi imamo samo jedan zahtev: da se Vojni savet i vojska vrate u kasarne. Tokom devet meseci su pokazali da su nesposobni da vode zemlju. Od svega čega su se dotakli napravili su haos. Mi zahtevamo Civilni umesto Vojnog saveta", rekao je jedan od demonstranata.

Na Trgu Tahrir 16 političkih partija i udruženja proglasili su formiranje sopstvene "vlade nacionalnog spasa", kojom bi rukovodio bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Muhamed el-Baradej.

Vojni savet najavljuje da će parlamentarnih izbora, bez obzira na proteste, biti - odvijaće se u 27 egipatskih provincija i u tri kruga, a očekuje se da će većinu u budućem parlamentu činiti islamističke političke partije koje ove proteste, za razliku od onih tokom egipatskog proleća, bojkotuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: