Tadić optimista uoči 9. decembra

Boris Tadić je u Briselu izjavio da ne može da kaže hoće li Srbija dobiti status kandidata 9. decembra, ali da će se boriti da ga dobije.

Izvor: B92

Petak, 25.11.2011.

00:16

Default images

"Ako me pitate da li sam veliki optimista, ja samo mogu da kažem da sam optimista, ali sagledavam opasnosti i rizike u celom tom procesu. Ovog trenutka ne mogu da kažem da li će Srbija dobiti status kandidata 9. decembra, ali mogu da kažem da će se Srbija boriti da dobije taj status koji je veoma važan kako bismo kasnije otvorilili perspektivu članstva Srbije u EU", kaže Tadić.

Tadić je istovremeno rekao i da ne bi trebalo u srpsku javnost slati nerealistične poruke da će Srbija sigurno dobiti status kandidata.

"Do 9. decembra ima još dovoljno vremena i zbog toga je potrebno da odradimo svoj deo posla. Srbija će to svakako uraditi i mi očekujemo da naši evropski partneri to sagledaju i da EU i svaka pojedinačna zemlja imaju konstruktivan pristup", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije se u Briselu sastao sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, koji pozdravlja nove rezultate dijaloga Beograda i Prištine, ali je naveo da predsednik Tadić mora da učini dodatne korake da bi uverio EU da se dogovoreno sprovodi.

"Iako priznajemo najnovije rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, podstakao sam predsednika Tadića da učini dodatne korake kako bi uverio države članice da je Srbija ozbiljno posvećena dijalogu i da sprovodi do sada dogovorena rešenja", naveo je Van Rompej.

On je podsetio da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi suštinski deo procesa proširenja EU i da će Brisel, oslanjajući se na fer i pravične kriterijume, svaku državu koja pretenduje na članstvo u EU ocenjivati u skladu s tim uslovom.

Predsednik Evropskog saveta je još jednom potvrdio da je EU posvećena integrisanju država Zapadnog Balkana sa željom da na taj način doprinese jačanju mira, demokratije i stabilnosti na evropskom kontinentu.

Van Rompej je, kako je saopšteno, istakao lične zasluge predsednika Tadića u nastojanju Srbije da ispuni ekonomske i političke kriterijume za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

On je potvrdio da će Evropski savet 9. decembra razmotriti mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Tadić: Apelujem na uzdržanost svih strana na Kosovu

Ističući da je zadovoljan zbog otvorenosti u razgovoru sa Van Rompejom, Boris Tadić je ukazao na to da opšti ambijent u EU u vezi s proširenjem u vremenu krize nije najpovoljniji mogući i da nam ne ide naruku to što danas u EU postoje ekonomski problemi.

"Ali uprkos tome, mi očekujemo pozitivan pristup svih 27 država članica imajući u vidu sednicu 9. decembra", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je otvoreno pitanje tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, traganje za rešenjima koja su danas na stolu.

"Postigli smo već neliko važnih rešenja i srpska vlada ide sa implementacijom tih rešenja. S druge strane mi se nadamo da ćemo naći rešenja za učešće Prištine na regionalnim forumima. Srbija je konstruktivno predložila nekoliko rešenja u skladu sa principima rezolucije 1244. Nadamo se da ćemo moći da postignemo takva rešenja", dodao je Tadić.

"Govorili smo i o tome da su neki vojnici Kfora povređeni poslednjih dana i to svakako ne doprinosti dobijanju statusa kandidata i opštem dijalogu", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, to je činjenica koja "kreira teško izdrživu atmosferu". "Zato je moj apel Srbima na severu Kosova i vojnicima Kfora, Euleksu i Prištini na maksimalnu uzdržanost, ne samo u ovim danima, već i u budućnosti", rekao je Tadić.

Kako je naglasio: "Samo uzdržanost, samo miran i racionalan pristup može da nam obezbedi da pronađemo rešenja za probleme koji ne dolaze od juče, već iz daleke prošlosti".

"Verujem da možemo da pronađemo rešenje za albansko-srpski konflikt na Kosovu ako racionalno pristupamo, ako smo svi dovoljno odgovorni i ukoliko pažljivo razmotrimo moguća rešenja, kojima Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, ali koja su korisna za sve, i za Srbe i za Albance i za EU", rekao je predsednik Srbije.

Kao predsednik Demokratske stranke, Tadić je učestvovao i na konvenciji Partije evropskih socijalista, koja okuplja socijalističke, socijaldemokratske i laburističke stranke iz cele Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: