Egipat: Za četiri dana 30 mrtvih

U sukobima demonstranata i policije u poslednja četiri dana u Egiptu je prema najnovijim podacima egipatskog Ministarstva zdravlja, ubijeno 30 osoba.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 22.11.2011.

20:07

Default images

Portparol ministarstva Mohamed Šerbini je izjavio ranije danas da je 26 osoba izgubilo život u Kairu, jedna osoba u Aleksandriji i jedna u Ismaliji.

Dve osobe ubijene su i u Kairu, navedeno je u saopštenju koje je prenela zvanična egipatska agencija MENA.

AFP navodi da demonstranti koji zahtevaju okončanje vojne uprave nastavljaju da se bore sa policijom oko sedišta Minstarstva unutrašnjih poslova, blizu centralnog trga Tahrir.

Na tom trgu danas su se okupile desetine hiljada ljudi zahtevajući predaju vlasti civilnim organima.

Nezadovoljstvo zbog načina na koji generali upravljaju tranzicionim periodom u Egiptu dostiglo je vrhunac proteklog vikenda u sukobima u kojima je poginulo najmanje 35 ljudi, a više stotina je povredjeno.

Demonstranti su prvo tražili da vojska odmah objavi datum prenosa vlasti na civilnu vladu, ali se raspoloženje promenilo u nedelju, posle pokušaja snaga bezbednosti da uklone demonstrante sa kairskog trga Tahrir.

Demonstranti sada kažu da su generali samo produžetak Mubarakovog režima i traže od maršala Huseina Tantavija i saveta generala da odstupe u korist privremenih civilnih vlasti. Vojni savet, koji je na vlasti od 11. februara kada je svrgnut predsednik Hosni Mubarak, takođe je, na sastanku s predstavnicima političkih stranaka, odlučio da prihvati ostavku kabineta premijera Esama Šarafa i zameni ga vladom nacionalnog spasa, kako bi poveo Egipat ka civilnoj vlasti.

"Složili smo se da u julu predamo vlast civilnom predsedniku", potvrdio je za Rojters jedan od učesnika sastanka Emal Abdel Gafur, lider stranke Salafi islamist nur.

On je rekao da će budući predsednik Egipta biti izabran u junu, uoči prenosa vlasti u julu. Prema ranijem rasporedu Vojnog saveta, glasanje bi trebalo da bude održano krajem 2012. godine, ili početkom 2013. godine.

Gafur i drugi političari koji su učestvovali na današnjem sastanku saopštili su da će parlamentarni izbori biti održani u ponedeljak, kao što je i planirano.

Egipatska vlada, koju je postavila vojska, juče je saopštila da podnosi ostavku, očigledno kao odgovor na zahteve nekih demonstranata, koji već četvrti dan protestuju na kairskom trgu Tahrir.

Posle ovog saopštenja, vojne vlasti razmatrale su mogućnost da reformista i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed el Baradej bude novi premijer Egipta.

Na sastanku predstavnika Vrhovnog saveta oružanih snaga kao mogući premijer ili predsednik spomenut je i Abdelmoneim Abul Futuh, bivši član moćne islamističke grupe Muslimanskog braća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: