Kairo: 700 povređenih, ima i mrtvih

Najmanje jedna osoba je poginula, a više od 700 ljudi je povređeno u sukobu egipatske policije i demonstranata na centralnom trgu Tahrir u Kairu.

Izvor: B92

Subota, 19.11.2011.

19:47

Default images

Do sukoba je došlo nakon što je policija srušila šatore oko 100 demonstranata koji su noć proveli na trgu posle masovnih demonstracija održanih u petak, na kojima je blizu 50.000 ljudi, većinom islamista, protestovalo protiv vojnog rukovodstva zemlje.

Akcija policije izazvala je oko 5.000 demonstranata da se vrate na trg pri čemu je došlo do sukoba, preneo je Rojters.
Policija je koristila gumene metke, suzavac i tukla demonstrante pendrecima, u jednom trenutku raščistivši trg, pa su se borbe prenele na sporedne ulice u centru Kaira.

Demonstranti su uzvraćali kamenicama, a zapaljeno je i jedno policijsko vozilo.
Egipatska državna televizija je, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja, izvestila da je u sukobima povređeno 507 osoba, preneo je AP.

Egipatske vojne vlasti, koje su preuzele upravljanje državom posle svrgavanja režima Hosnija Mubaraka 11. februara, tolerišu dnevna okupljanja na trgu Tahrir, ali tvrde da dugoročni protesti na ovom prostoru parališu grad.

Mubarak, koji je vladao Egiptom od 1981. godine, svrgnut je nakon 18-dnevnih masovnih protesta. Demonstracije koje se od tada održavaju na trgu Tahrir uglavnom predvode liberalne i levičarske grupe.

I islamističke i liberalne grupe protive se novim ovlašćenjima vojnih vlasti, ali se međusobno nadmeću uoči izuzetno važnih parlamentarnih izbora koji će se održati krajem novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: